"Kvinnliga kompositörer osynliggörs"

0:42 min

De kvinnliga kompositörerna lyser med sin frånvaro på de klassiska scenerna runtom i Sverige. Västmanland är inget undantag.

Av drygt 17 timmar musik som Västerås Sinfonietta spelade förra säsongen var bara 57 minuter komponerad av kvinnor. Det visar en undersökning som Föreningen svenska tonsättare och KVAST - Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare - har gjort.

– Det är väldigt olyckligt att det ser ut så, för jag tror att människor i dag behöver spegla sig i sin samtid, säger Maria Lithell Flyg som är ordförande i KVAST och själv tonsättare.

– Det är också så att det är offentligt finansierade orkestrar, och då finns det ju kulturpolitiska mål som man också ska följa. I dem står det att musiken ska vara dynamisk, en utmanande kraft, nyskapande och att den ska vara till för alla, och kvinnor ingår i "alla", inte bara män. 

Vid en tidigare mätning var 1,2 procent av verken skrivna kvinnor. Nu har andelen ökat en aning, till 3,8 procent i landet och 5,5 procent i Västerås.

– Det finns vissa orkestrar som inte spelar kvinnor överhuvudtaget. Jag tror det är mycket gammal tradition, säger Maria Lithell Flyg.

– Varför ska kvinnor inte få ingå i det offentliga samtalet som förs i orkestrarna? Det förstår inte jag.