Socialtjänsten i Bollnäs kritiseras i P1-dokumentären "Att ta ett barn"

1:46 min

Socialtjänsten i Bollnäs anklagas för att med obekräftade påståenden, tvångsåtgärder som flyttförbud och umgängesbegränsningar och ett underlag som dömts ut av domstol ha manövrerat ut en biologisk pappa i samband med en familjehemsplacering. 

Det var vid en tillfällig sexuell förbindelse som Tobias, som lever ett vanligt liv med jobb och bostad i Skåne, blev pappa. Den unga mamman som hade en pojkvän men inte kunde ta hand om barnet, lämnade i samband med förlossningen i Bollnäs för tre år sedan över barnet till socialtjänsten för familjehemsplacering.

Tobias som tidigt misstänkte att barnet var hans och inte pojkvännens, något som sedan bekräftats med DNA-test, har sedan dess kämpat för att få vårdnaden. Men från början litade han på socialtjänsten.

– Jag utgick från att det var människor som ville mig och min son väl. Så jag följde deras rekommendation. Jag ville ju ha hem min son, säger Tobias i dokumentären.

Vad blir bestämt, om den fortsatta kontakten mellan dig och din son, när du är på ditt första möte med socialtjänsten?

– Att jag skulle åka upp ungefär en gång i månaden för umgänge med honom och att vi till en början skulle ha det hos stödfamiljen. Det lät acceptabelt utifrån det jag visste, förklarar han.

Nu visar radiodokumentären "Att ta ett barn" i P1 att socialtjänsten i Bollnäs starkaste argument för sitt agerande - att pojken är för tidigt född och att en flytt därför allvarligt skulle hota hans hälsa - inte har något stöd i pojkens medicinska journal.

Enligt en neonatalläkare som gått igenom pojkens journaler har han utvecklas normalt och det finns inga belägg för att han skulle skadas av en flytt.

Fallet prövas nu av Högsta förvaltningsdomstolen.

Socialtjänsten i Bollnäs vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Det jag känner till är att vi inte uttalar oss i ett specifikt ärende på det här sättet. Det tycker vi är att gå över gränsen, säger socialchefen Tommy Stokka i dokumentären "Att ta ett barn".