Svenska Frälsningsarmén lägger ned

2:22 min

Vid nyår försvinner ett frikyrko-samfund i Sverige. En av Sveriges två frälsningsarméer, Svenska Frälsningsarmén, beslutade i helgen att avveckla sig själva. En av samfundets kårer finns i Nordanstig.

- Det har varit på gång länge och vi har stretat emot men nu gick det inte längre så det var inget oväntat beslut. Vi visste att det skulle blir så här, men det kändes inte särskilt bra, säger Margareta Tollin som leder kåren i Nordanstig.

Svenska Frälsningsarmén bildades 1905 efter en utbrytning från den Internationella Frälsningsarmén - som är den betydligt större och mer välkända armén.

Men nu är det bara tio kårer kvar i landet och bara drygt 200 officiella medlemmar, och i helgen togs beslutet att lägga ned samfundet.

Men Margareta Tollin från Bergsjö var en av få som inte ville lägga ned.

- Vi ville inte för vi förstår inte varför vi inte kunde fortsätta. Jag tror att det behövs flera sorters församlingar eftersom vi är olika som människor, säger hon.

Du är ju barnbarn till Kaleb Svensson-Tollin som var svenska frälsningsarméns förste ledare under nära 40 år...vad tror du han hade tyckt om helgens beslut?

- Jag vet att han skrev: Är det av Gud så håller det - annars får det vara. Så okej då...men jag undrar ju varför farfar startade och jag avslutade. Jag förstår inte riktigt meningen med det, men det gör man inte alltid. Det viktigaste är ju inte den enskilda församlingen utan vi är ju en enda församling alla kristna egentligen, säger Margareta.

Men i praktiken är det inte slutet för kåren norra hälsingland för hälften av de återstående kårerna - bland annat den i Nordanstig - kommer att fortsätta att finnas till.

– Vi är fem kårer som kommer att fortsätta och det blir ungefär som pingstvännerna har - att vi är fria församlingar. Det enda nya är att vi har en annan styrelse..att vi har Equmeniakyrkan över oss istället för Svenska Frälsningsarmén.

Så ni tänker fortsätta som förut på det lokala planet?

– Ja.

Enligt tidningen Sändaren finns det mycket pengar kvar inom Svenska Frälsningsarmén - runt 90 miljoner kronor - bland annat eftersom man har sålt flera fastigheter. Pengar som nu förs över till en stiftelse.

– Pengarna ska i första hand vara för de kårer som är kvar, men sedan får andra söka också förstås. 

Så ni kommer att kunna ta del av de pengarna ni kårer som blir kvar?

– Ja, jag förmodar det, avslutar Margareta Tollin, ledare för Svenska Frälsningsarméns kår i Nordanstig.