
Nytt avtal inom färdtjänsten
Färdtjänsten i Göteborg har nu fått ett nytt avtal där drägligare arbetsvillkor för förarna har varit en del av kraven vid upphandlingen.
– Det är en anständigare nivå för förarna när det gäller löner och arbetstid och att man inte har rent ackord i trafiken som är oerhört negativt för de människorna som vi kör i färdtjänst, funktionshindrade och såna människor. Så det är ett stort framsteg, säger taxiföraren Roger Hultgren i Göteborg som kört taxi i 37 år.
Ekot har tidigare rapporterat om klagomål på färdtjänsten i storstadsregionerna. Det nya avtalet för färdtjänsten i Göteborg innebär nya villkor med högre utbildningskrav, kollektivavtalsliknande villkor för förarna och att man går från mer lös trafik till fasta trafikturer.
Tidigare har förarna ofta fått köra på provision på färdtjänstresorna, men nu ska de få timlön. Avtalet beräknas bli mellan åtta och tio miljoner kronor dyrare än tidigare. Sammanlagt kostar färdtjänstavtalet, Göteborg, 240 miljoner kronor varje år.
– Vi ser att förare som har bra villkor och bra har månadslön utför en bättre tjänst och vi får bättre service till våra resenärer helt enkelt. Det påverkar servicen direkt, säger Peter Norling som är trafikchef vid färdtjänsten.
Den politiska ledningen i Göteborgs stad har satt som krav att man i upphandlingar ska ta med sociala villkor i anbuden för alla upphandlingar som färdtjänsten. Detta till skillnad från exempelvis Stockholms läns landsting där man inte haft dessa krav vid sin upphandling av färdtjänst.
Ett bolag som tidigare kört stor del av färdtjänsten i Göteborg är Fågelviksgruppen som med sina bolag Taxi Kurir och Taxi 020 idag har 265 fordon i färdtjänsten men i det nya avtalet endast får 57 fordon. I upphandlingen hade de lagt anbud på mellan 40 och 60 procent högre pris än de gamla avtalen.
– Vi kommer att satsa mycket mer på privata företagssidan, de är mycket mer långsiktiga kontrakt än lösa färdtjänstkontrakt som ger för dålig ersättning. Vi kommer överge dåligt samhällsbetalda resor som går i peaktid så det är ointressant på lång sikt, säger Claes Löfvenberg som är chef för Fågelviksgruppens västra region.
Så det var en medveten strategi från er sida att höja priserna med 40-60%?
– Ja, för vi vill ha bra betalt för de tjänster vi gör för våra chaufförer, eftersom vi ska se till att de ska komma upp i löner som är högre än kollektivavtalet, säger Claes Löfvenberg.