Kontroversiell föreläsare rör upp känslor i Rinkeby

2:49 min

Mona Walter, som konverterat från islam till kristendom, ska hålla föredrag på Folkets hus i Rinkeby i Stockholm.

På mötet på måndag ska hon berätta om sin syn på religionsfrihet och demokrati. Bakom arrangemanget står en före detta chefredaktör för den sverigedemokratiska tidningen Samtiden.

– Varje människa kan komma och gå den vill. Jag ser inte det som ett problem. Men problemet är när hon kommer med förolämpningar. Jag vill inte ens se henne. Däremot stör det mig inte att hon kommer hit, säger en ung man på Rinkeby torg. Han vill inte säga sitt namn.

Mona Walter kom från Somalia till Sverige för 20 år sedan, och för snart tio år sedan konverterade hon till kristendomen. Det har hon berättat öppet om många gånger, och hon har också gjort sig känd för sin hårda kritik mot islam. Många somalier saknar religions- och åsiktsfrihet, menar hon.

– Man pratar inte om att jag har rätt att byta religion, till exempel. Jag har rätt att gifta mig med en icke-muslim. Jag har rätt att bestämma själv över mitt liv över huvud taget. Ingen pratar om det. Om du pratar om sådana begrepp blir du smutskastad. 

En del har uppfattat Mona Walters uttalanden som mycket provokativa. Hon har också berättat om hot som hon har tagit emot. Inför mötet på måndag är hon lite nervös.

– Ja, lite oroligt är det, men det är okej.

På vilket sätt är du orolig?

– Att det blir slagsmål, och folk skriker som vanligt. För jag är van vid det.

Ute på Rinkeby torg träffar vi en annan ung man som säger att han gärna hade velat gå på mötet, men ändå inte tänker göra det.

– Jag vet vilka problem som kan uppstå. Problemet är att hon kommer för att tala till somalierna. Hon är själv somalier som har konverterat. Det kommer inte att finnas möjlighet för henne att prata eller att ställa frågor till henne. Därför går jag inte dit, säger den här mannen som inte heller vill säga sitt namn.

Tove Hägg är talesperson för polisen i Stockholm, och hon säger att man vidtagit förberedelser inför mötet på måndag.

– Vi har fört en dialog med arrangören, vi kommer att ha polisiär närvaro på plats. Och hoppas att det kommer att leda till en lugn tillställning.

Arrangören för det här mötet är föreningen Fri Folkbildning, som drivs av Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för tidningen Samtiden, som ägs av Sverigedemokraterna.

Mona Walter vill inte kommentera vad hon tycker om Jan Sjunnessons åsikter. Att det är han som arrangerat mötet tycker hon är ovidkommande.

– Det handlar inte om vad han står för och vad han gör. Det här handlar om att jag vill komma till Rinkeby och prata med mina somaliska landsmän. Jag bryr mig inte om vilken politik som Jan Sjunnesson driver, säger Mona Walter.

Uppdatering: På måndagen 15 juni meddelade Folkets Hus att de avbokar lokalen, och föreläsningen ställs därmed in.