Inhyrd sjuksköterska - kostnad 120 000 i månaden

2:52 min

Landstingens kostnader för inhyrda sjuksköterskor ökar. Förra året växte totalkostnaden med nästan 90 procent till över 500 miljoner kronor. Siffror för första kvartalet pekar mot ytterligare en 70-procentig ökning i år.

Nu inför sommaren är behovet av bemanningspersonal som störst och med stor efterfrågan ökar priset. En genomgång som Ekot har gjort visar att en enda sjuksköterska kan kosta så mycket som 800 kronor i timmen.

– Är det här ett högt timpris? Ja, det kan tyckas. Men om man har ett visst behov som måste täckas, då kanske man måste ta den kostnaden vid ett visst tillfälle, säger Annika Lidén, personalspecialist i region Värmland.

Ekot har gått igenom priserna i de ramavtal som finns för bemanningssjuksköterskor i landstingen. I snitt är kostnaden för en inhyrd sjuksköterska strax över 450 kronor i timmen, vilket motsvarar en månadskostnad på över 65 000 kronor. 

Men priset kan bli rejält högre: upp emot 800 kronor i timmen för en grundutbildad sjuksköterska, motsvarande runt 120 000 kronor per månad, och för specialister ännu mer. Flera landsting vittnar dessutom om ytterligare prisökningar nu inför sommaren

Några av de högsta timpriserna finns i Norrlandslänen, på Gotland - och i Värmland.

Vad tänker du om att Värmland har de högsta, eller åtminstone bland de högsta, priserna?

– Vi har konkurrens från Norge. Det är väldigt nära och väldigt enkelt att ta sig över gränsen och arbeta. Det kan påverka priserna här, säger Annika Lidén.

Kostnaden för bemanningssjuksköterskor växer i hela landet. 2014 hyrde landstingen in sjuksköterskor för en halv miljard kronor, nästan en fördubbling mot året innan. Under det första kvartalet i år har kostnaderna fortsatt öka. Om utvecklingen fortsätter så hela året väntas totalkostnaden bli nästan 900 miljoner kronor.

26-åriga Felicia Nolskog i Karlstad är en av dem som valt att lämna landstinget för ett bemanningsföretag.

– Fördelarna är att jag får en bra lön för det jag gör, jag får mer uppskattning, jag har en jättebra kontakt med min chef och jag är fri att lägga mitt schema som jag vill. Det är inte brist på sjuksköterskor, det är brist på uppskattning av sjuksköterskor. Och vill man ha mindre inhyrd personal får man se efter sina egna bättre.

I Värmland räknar landstinget med att det är ungefär 30 procent dyrare med inhyrda sjuksköterskor jämfört med ordinarie personal. Ändå tar man in fler och fler bemanningssjuksköterskor. 2012 hyrde region värmland knappt in en enda sjuksköterska. Förra året, 2014, blev kostnaden 6,6 miljoner kronor - och notan väntas växa ytterligare i år.

Enligt personalspecialist Annika Lidén är förklaringen både att sjuksköterskebristen tvingar landstinget att ta in mer personal på bemanning - och dessutom att varje sjuksköterska blivit dyrare.

– Det är både antal och pris. Och det är inte tillräckligt många sjuksköterskor som utexamineras. Det är en marknad med utbud och efterfrågan.