Magnus Härenstam är död

1:19 min

Magnus Härenstam avled i går efter en längre tids sjukdom. Härenstam var en folkkär komiker, skådespelare och artist som slog igenom på 1970-talet tillsammans med Brasse Brännström.

– Jag har en känsla av att Sverige har blivit en smula tråkigare, säger författaren Petter Karlsson som tillsammans med Magnus Härenstam skrev självbiografin ”Morsning och goodbye”.

Det är för den klassiska pedagogiska barntv-serien ”Fem myror är fler än fyra elefanter” som Magnus Härenstam kanske är allra mest känd. Men Härenstam gjorde mycket annat i sitt liv.

– Han var ju en väldigt viktig del av svensk humorhistoria. Han banade väg och var pionjär för väldigt mycket. Jag kunde även uppskatta farserna han deltog i, att det inte varit fult att spela buskis, säger Petter Karlsson.

Magnus Härenstam föddes i Västervik den 19 juni 1941. Under studenttiden träffade han Brasse Brännström och Lasse Hallström. Trion började tidigt göra tv-sketcher och tv-serier. 1973 hade ”Fem myror är fler än fyra elefanter” premiär.

Med tiden började Magnus Härenstam göra fler och fler saker utan Brasse - filmroller, shower och mycket annat.

– Han var en oerhört professionell människa, oavsett vad han tog sig ann. Han var kanske en bättre skådespelare än vad många först förstod. Han var en riktigt bra skådis, säger Petter Karlsson.

Petter Karlsson beskriver Magnus Härenstam som en väldigt ärlig och öppen personer under arbetet med självbiografin, som kom ut för så sent som ett par veckor sedan. I den berättar han inte bara om sin karriär, utan även om sin tuffa barndom.

– Jag frågade när vi hade gjort klart boken om han lärt sig något som sig själv som han inte visste. Där hade han många bra svar. Han sa att hans barndom framstod i ett klarare och lite annorlunda ljus. Han kunde inte minnas några kramar, till exempel, säger Petter Karlsson.

– Jag tror att vi tillsammans kom fram till att det kanske var därför det var så viktigt för honom att livet skulle vara glatt och roligt, för att det hade varit så tufft i början.

Mellan 1991 och 2005 var den nu bortgångne Magnus Härenstam programledare för TV4:s frågesportprogram Jeopardy, ett uppdrag som tog nästan all Härenstams tid under de åren.

Härenstam fick sitt första cancerbesked redan i början av 2000-talet men han lyckades tillfälligt övervinna sjukdomen och har även under den senaste tioårsperioden dykt upp i olika film, tv- och teaterroller.

Men i går var det alltså definitivt slut. Magnus Härenstam skulle ha fyllt 74 år om några dagar.