USA redo rusta upp i Östeuropa

1:14 min

USA:s försvarsdepartement är berett att placera ut militär utrustning som pansarvagnar på flera platser i Baltikum och östra Europa. Det rapporterar tidningen New York Times:

Enligt tidningen skulle det vara ett sätt att visa Ryssland att USA och Nato är berett på ett eventuellt ryskt angrepp, en idé som den ryske presidenten Vladimir Putin redan avfärdat som vanvettig.

Om Pentagon får klartecken att skeppa över tung militär utrustning, så att den finns på plats om den skulle behövas, är tanken att den ska stå i de baltiska länderna samt i Polen, Rumänien och Bulgarien.

Varken USA:s försvarsminister eller Vita Huset har gett något klartecken. Enligt New York Times har förslaget väckt oro hos en del av USA:s Nato-allierade om hur Ryssland skulle reagera, men skriver ändå att USA väntas godkänna förslaget inför Natos försvasministermöte senare i månaden.

De experter som tidningen talat med säger att om utrustningen ställs ut i östra Europa, skulle det innebära en betydelsefull förändring av USA:s politik.

I samband med att konflikten mellan Ryssland och Ukraina skärptes och Ryssland annekterade Krim, markerade Nato sin närvaro i östra Europa till lands och till sjöss genom fler övervakningsflygningar och övningar, och Nato har tidigare beslutat om en snabbinstatsstyrka som ska kunna sättas in med 48 timmars varsel för att försvara Natos östra gräns.

Inger Arenander, Washington
inger.arenander@sverigesradio.se