Nya regler för dag och natt införs under högtiden Ramadan

2:06 min

När årets Ramadan inleds nu på torsdag den 18 juni så sammanfaller fastemånaden ovanligt mycket med de ljusa norrländska sommarnätterna.  Och nu införs åter igen nya regler för hur man får äta och dricka under den på vissa håll obefintliga natten.

– Det har varit olika, en del följer solen här i Luleå, en annan följer Stockholm, någon följer Saudiarabien, någon annan följer Marocko. Det är bättre om det blir en tid för alla, tycker Kaus Jebali i Luleå som förklarar att många gjort sina egna tolkningar de senaste åren.

Ramadan där muslimer inte ska äta eller dricka mellan soluppgången och solnedgången inträffar den nionde månaden i den mulsimska kalendern och förskjuts samtidigt elva dagar bakåt varje år i den västerländska kalendern. Det är över 30 år sedan fastemånaden sammanföll så mycket med de ljusa sommarnätterna som i år då solen överhuvudtaget inte går ner i Kiruna mer än en kort stund under fastemånadens allra sista dygn.

I Luleå är det drygt 23 timmars dag nästa helg, konstaterar Kaus Jebali när vis ses efter fredagsbönen. Trots det finns dom som ändå inte kunnat bryta fastan förrän solens nedgång på senare år som också varit ljusa.

– Ja, det finns några som följt det här i Luleå så det blev jättesvårt och de fick fasta i 21 timmar, säger han.

Förra året infördes riktlinjer för muslimer i norra Sverige att gå efter solens tider i Stockholm. Riktlinjer som nu ändras efter att det i veckan hållits en skandinavisk konferens i huvudstaden där imamer diskuterat regler för fastetiderna. Muhamed Amri, Imam och ordförande i islamiska föreningen i Luleå var med och förklarar varför riktlinjerna nu ändras efter bara ett år.

– Det stämmer att vi följt Stockholm och det var fortfarande lite för jobbigt, inte för att man känner sig trött eller törstig eller hungrig, men mest för att det är ganska sent på natten, säger Muhamed Amri.

Istället rekommenderas nu muslimer från trakterna kring Sundsvall och norrut att gå efter den tid på året då det lokalt senast gick att tydligt urskilja dag och natt. För Luleås del innebär det i praktiken kring den 21 april och en 16 timmar lång fasta.

– Det är som man har det i övriga länder, att fastan är 15-16 timmar och det är något som egentligen alla kan klara, säger Muhamed Amri, Imam och ordförande i islamiska föreningen i Luleå.