Kamp om unga väljare i Danmark

1:59 min

En grupp som kan få stor betydelse i det ovissa danska valet på torsdag är de drygt 260 000 förstagångsväljarna. Just nu pågår därför en desperat kamp bland dom politiska partierna för att vinna ungas röster.

Hör mer i P1-Morgon.

En grupp unga har samlats på ett torg i centrala Köpenhamn. Brudvalsen spelas och man skulle kunna tro att det är en spontanvigsel som är på gång. Men detta handlar om röstfiske. Partiet Radikale Venstres ungdomsförbund viger unga med demokratin. Ett av många arrangemang och påhitt för att nå den attraktiva gruppen av förstagångsväljare.

– Dom måste ju göra något för att attrahera folk så jag tycker det är helt ok att de gör alla möjliga arrangemang, säger 19-åriga Matilda Rasmussen som gillar att politikerna försöker närma sig unga väljare.

Och i den här valrörelsen finns alla partier på sociala medier och några partier även på dejtingappen Tinder.

– Tinder tycker jag är lite överdrivet men annars tycker jag allt annat är helt ok, säger 21-årige förstagångsväljaren Morten Hansen.

Och det är viktigt för partierna att fånga förstagångsväljarna. För har dom väl röstat på ett parti en gång är chansen större att dom gör det igen, enligt en valforskare vid institutet KORA i Köpenhamn.

– När man fått en vana att rösta på ett specifikt parti eller speciellt block så är det större sannolikhet att man fortsätter med det. Så därför är det riktigt viktigt att få tag på dem första gången, säger forskaren Yosef Bhatti.

Men att förstagångsväljarna skulle påverkas av olika arrangemang ute bland unga eller närmanden via dejtingappar är tveksamt. För enligt forskningen är det familjen som har störst betydelse.

– Det finns ett samband mellan hur föräldrarna röstar och hur barnen röstar, säger Yosef Bhatti.