Högt tryck på hantverkare inför minskat rot-avdrag

1:37 min

Just nu kan det vara svårt att få tag i hantverkare. Rot-avdraget kan minskas komma att minskas, så nu passar många på att få jobb gjorda.

Flera av Upppsalas hantverkare har bråda tider just nu. Vid årsskiftet kan nämligen rot-avdraget komma att minskas, från dagens 50 procent till 30 procent av kostnaden när privatpersoner anlitar hantverkare. Enligt flera Uppsalafirmor som P4 Uppland pratat med är det därför många som passar på att få hantverksjobb gjorda innan dess. 

– Man märker det att folk är alertare och vill göra de jobb som ska göras. De vill gärna att man kommer igång i år. En allmän trend är att man vill få det gjort innan rot-avdraget försämras vid årsskiftet, säger Matti Karhunen, som driver en medelstor byggfirma i Uppsala.

Vad händer om man inte lyckas få tag i en hantverkare?
– Risken är ju att man inte får de jobben gjorda som man tänkt, och att man kanske tar någon oseriös hantverkare, säger Matti Karhunen.

Anledningen till att regeringen vill minska rot-avdraget är för att den i stället vill satsa de pengarna på att bygga fler bostäder. Men Matti Karhunen ser för Foto: Cinna Gärdenfors/SRegen del på den här förändringen som en försämring.

– Vi gör ju nittio procent mot privatkunder, och har inte alls hållit på med nyproduktion och stora bostadsbyggen. Där tror jag att småföretagen är begränsade, att det är en nackdel för oss, säger Matti Karhunen.