Hälften av landets samebyar har upplevt renstölder senaste åren

1:50 min

Varannan sameby har problem med renstölder visar Sameradions och SVT Sápmis rundringning till landets samebyar.

- Det är väldigt liten respekt för privat egendom. För det är alltid någon som äger renen. Det är ett ofog som man borde kunna respektera att det är privat egendom, säger Jörgen Jonsson som är ordförande i Idre sameby och leder Svenska samernas riksförbund.

Vi på samiska redaktionen Sameradion och SVT Sápmi har fått tag på företrädare för 49 samebyar av totalt 51. Varannan sameby har de senaste åren hittat vad de anser bevis för att renar stulits, från Karesuando i norr till Idre och Dalarna i söder. Slaktplatser, skjutna renar, rester av renar i sopsäckar i skogen, blodspår, renskallar, och de handlar också om djurplågeri anser Jörgen Jonsson.

- Vi har hittat renar som de skjutit från bil. Då har renen inte avlidit direkt och ramlat ner på vägen utan gått ett stycke upp i skogen. Då har vi hittat en kula, de har använt ett för finkalibrigt vapen.

Ja, så finkalibriga vapen som salongsgevär har använts av tjuvjägare. Många polisanmälningar har gjorts de senaste åren. Vissa har lett till polisutredningar men ingen har åkt fast. Dessa brott rubriceras som stöld och är lågt prioriterade säger Jörgen Jonsson som nu vill att samhället tar tag i problemet.

- Det vore önskvärt om polisen hade resurser så att man kunde prioritera de här typen av brott, särskilt om man kan se att det är organiserat. Man kan befara att det är organiserat, för det finns ligor som är organiserade som ger sig på älg och varför inte renen också då, säger Jörgen Jonsson ordförande för Svenska samernas riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio