Ny boplundrarhärva med norrbottnisk koppling

1:57 min

Ytterligare en härva med boplundrare är på väg rullas upp. Troligen kommer det under hösten väckas åtal mot två boplundrare i mellansverige.

– Som många äggsamlare vill man ha en så komplett samling som möjligt, då vill man ha alla Sveriges häckande fåglar. Det innebär att det är insamlat en hel del från norra Sverige, säger Henrik Forssblad jobbar med miljöbrott vid polisen i område mitt. 

Härvan kunde nystas upp då de två misstänkta dök upp på en liten holme havsörnsbon i nedre delen av Dalälven. Husrannsakningar gjordes hos de två personerna som är boende i trakterna av Gävle.

Att knyta de två till bland annat Norrbotten har varit tämligen enkelt, enligt utredaren Henrik Forssblad.

– Liksom de flesta samlare så har de väldokumenterat i samlingarna, men även bilder på ägg och bon. Även innehåll i datorer som beslagtogs i samband med husrannsakningarna.

Äggsamlare bruka omdatera äggen så att de ser ut att vara så gamla att om dom blir påkomna så skulle ett eventuellt brott vara preskriberat.

Just nu jobbar polisen med att åldersbestämma äggen, det görs med en ny helt ny metod.

Henrik Forssblad vill inte gå in på vilka arter som finns i beslagen hos dom här boplundrarna. Men sannolikt kan det finnas en rad hotade arter som; fjällgås, örnar, jaktfalk, berguv och fjälluggla. Då boplundrarna hade en mycket stor samling.

– Ja, de här har haft som ambition att samla alla Sveriges häckande arter som är runt 250. Dom här har kommit upp nästan till det, det fattades några, säger Henrik Forssblad.