Folkets Hus ställer in föredrag med kort varsel

1:34 min

Folkets hus har ställt in Mona Walters föredrag som skulle ha ägt rum på måndagen i Rinkeby. Beslutet förklaras med att föreningen som arrangerar mötet är "exkluderande".

Beslutet är taget av styrelsen på Folkets Hus som i ett mejl i förmiddags förklarade att lokaluthyrningen inte är förenlig med rörelsens uthyrningspolicy.

Föredraget som Mona Walter skulle ha hållit idag har väckt starka känslor hos en del muslimer, och många Rinkebybor har under helgen uttryckt sin avsky mot Mona Walter på olika nätforum.

Mona Walter kom till Sverige från Somalia för 20 år sedan och konverterade från islam till kristendom för ungefär 10 år sedan. Hon har många gånger pratat öppet om sitt byte av religion, och kritiserat islam, något som har väckt starka känslor och hon har också vittnat om att hon utsatts för hot.

Mötet skulle arrangeras av föreningen Fri Folkbildning, där Jan Sjunnesson är ordförande. Jan Sjunnesson var tidigare chefredaktör på Samtiden, en tidning ägd av Sverigedemokraterna.

I det korta meddelande som Rinkeby Folkets Hus skickade ut i förmiddags hänvisade man till Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, för vidare kommentarer. Radio Sweden har sökt honom hela dagen för en intervju. Sent på eftermiddagen skickade han ett skriftligt uttalande, där han förklarar beslutet med att "föreningen Fri Folkbildning är en exkluderande rörelse som inte delar Folkets hus och Parkers värdegrund om alla människors lika värde". Han skriver vidare att det inställda mötet "inte på något sätt" är ett ställningstagande mot Mona Walter.

När Radio Sweden därefter får tag på Calle Nathanson upprepar han att bakgrunden till beslutet är att föreningen Fri Folkbildning står för värderingar som Folkets Hus inte delar. Att beslutet kommer så sent förklarar han med att bokningarna görs genom det kommunala bokningssystemet i Stockholms stad.

– Det gör att man inte riktigt har samma koll på vilka bokningar man har. Man kommer lite längre från sina egna bokningar. Det är ingen försvar för att man inte ska ha koll på vad som är bokat i systemet, men det är en förklaring till att man upptäckte det här lite väl sent, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Vid lunchtid idag gjorde Radio Sweden en kort intervju med Kerstin Aggefors som är ordförande för Folket Hus i Rinkeby. Hon konstaterade då att mötet är inställt för att det inte stämmer med den lokaluthyrningspolicy som Folkets Hus och Parker har.

På vilket sätt då?

– Det får du tala med Calle Nathanson om.

Vad är er uthyrningspolicy då?

– Den finns på hemsidan. Den är ganska lång. Det var en policy som man tog förra våren.

Det har ju varit bestämt ganska länge att Mona Walter skulle hålla det här talet. Hur kommer det sig att ert beslut kom så här sent?

– Det är beklagligt att det kom så sent. Men vi var inte medvetna, eller hade full information om det hela från början.

Vad har ni fått för information nu då?

– Det är på olika... En del som har ifrågasatt det hela och sedan har vi själva forskat vidare i det, och då konstaterat att det här inte stämmer med vår policy.

Handlar det då om människor från Rinkeby? Vi har gjort ett inslag om det här, och det har rört upp väldigt mycket känslor.

– Det var ju folk här som uppmärksammade oss på mötet. Att man inte tyckte det... ja, ifrågasatte det hela. Och det ledde oss till att bestämma oss, att "nej, tack".

Är det arrangören Jan Sjunnesson som är anledningen? 

– Det är helheten.

Och det är allt du har att säga om det här?

– Ja, säger Kerstin Aggefors som är ordförande för Folket Hus i Rinkeby.

På måndagen kom också beskedet från Rinkeby Folkets Hus att den muslimske predikanten Kamal El-Mekki som skulle ha medverkat vid ett möte i Folkets Hus på onsdag inte är välkommen att delta. Ordföranden Calle Nathanson hänvisar i ett pressmeddelande till att Kamal El-Mekki "i det offentliga uttryckt icke-demokratiska åsikter. Han har också uttryckt sig nedvärderande om kvinnor och homosexuella. Att upplåta lokal till Kamal El-Mekki strider mot Folkets Hus och Parkers värdegrund om alla människors lika värde, jämställdhet och jämlikhet".