PFAS-föreningen får inte statsbidrag

1:25 min

PFAS-föreningen i Ronneby kommer inte att få statsbidrag för att driva sin fråga juridiskt eftersom det inte finns ett konstaterat samband mellan gifterna i vattnet och insjuknande.

– Det visar ju bara att de inte är intresserade av att hjälpa oss överhuvudtaget. Det är sorgligt. Vi pratar ändå om tusentals människor som har höga värden av gift i sin kropp. Man skäms alltså, man skäms, säger Herman Afzelius, talesperson för PFAS-föreningen.

Säger nej
Det var i samband med miljöminister Åsa Romsons besök i Ronneby i april som PFAS-föreningen ansökte om ett statsbidrag för att finansera avgiften till en advokatbyrå som vill driva deras fråga juridiskt. Men nu säger miljödepartementet nej.

Rättshjälpsmyndigheten
Björn Dufva, enhetschef på Miljödepartementet säger att föreningen får avslag för att det inte finns ett konstaterat samband mellan gifter i vattnet och sjukdomsfall. Han råder istället föreningen att vända sig till Rättshjälpmyndigheten.

– Då stoppar man ju bara huvudet i sanden och bollar oss till en annan myndighet. Det är beklagligt alltså, säger Herman Afzelius.

Inget alternativ
Chefsjuristen på Rättshjälpmyndigheten, Ylva Boström, säger dessutom att myndigheten bara tar sig an personer som tjänar under ett visst belopp och är alltså inget självklart alternativ för föreningen.

Det som återstår är en privat insamling för att få ihop pengar till en juridisk process.

– Vi har en Facebookgrupp med 1 300 medlemmar och vi har en mejllista med ungefär 200 personer som aktivt visat att de vill vara med i nästa steg, säger Herman Afzelius.