Folkets Hus ställer in föredrag med kort varsel

1:34 min

Folkets hus ställer in Mona Walters föredrag om demokrati och religionsfrihet som skulle ha ägt rum på måndagen i Rinkeby Folkets Hus.

Beslutet är taget av styrelsen på Folkets Hus som i ett mejl förklarar att lokaluthyrningen inte är förenlig med deras uthyrningspolicy och att de därför inte  kommer låta hyra ut lokalen.

Föredraget som Mona Walter skulle ha hållit idag har väckt starka känslor hos en del muslimer, och många Rinkebybor har under helgen uttryckt sin avsky mot Mona Walter på olika nätforum.

Mona Walter kom till Sverige för 20 år sedan och konverterade till kristendomen för ungefär 10 år sedan. Hon har tidigare pratat öppet om sitt byte av religion, något som har väckt starka känslor och hon har också vittnat om att hon utsatts för hot. Mötet skulle ha arrangerats av föreningen Fri Folkbildning, där Jan Sjunnesson är ordförande. Jan Sjunnesson var tidigare chefredaktör på Samtiden, en tidning ägd av Sverigedemokraterna.

I det korta meddelande som Rinkeby Folkets Hus har skickat ut om detta hänvisar man till Calle Nathanson, VD för Folkets Hus och Parker, för vidare kommentarer. Honom har vi ännu inte nått, men Kerstin Aggefors som är ordförande för Folket Hus i Rinkeby säger till Radio Sweden att mötet är inställt för att det inte stämmer med den lokaluthyrningspolicy som Folkets Hus och Parker har.

På vilket sätt då?

– Det får du tala med Calle Nathanson om.

Vad är er uthyrningspolicy då?

– Den finns på hemsidan. Den är ganska lång. Det var en policy som man tog förra våren.

Det har ju varit bestämt ganska länge att Mona Walter skulle hålla det här talet. Hur kommer det sig att ert beslut kom så här sent?

– Det är beklagligt att det kom så sent. Men vi var inte medvetna, eller hade full information om det hela från början.

Vad har ni fått för information nu då?

– Det är på olika... En del som har ifrågasatt det hela och sedan har vi själva forskat vidare i det, och då konstaterat att det här inte stämmer med vår policy.

Handlar det då om människor från Rinkeby? Vi har gjort ett inslag om det här, och det har rört upp väldigt mycket känslor.

– Det var ju folk här som uppmärksammade oss på mötet. Att man inte tyckte det... ja, ifrågasatte det hela. Och det ledde oss till att bestämma oss, att "nej, tack".

Är det arrangören Jan Sjunnesson som är anledningen? 

– Det är helheten.

Och det är allt du har att säga om det här?

– Ja, säger Kerstin Aggefors som är ordförande för Folket Hus i Rinkeby.

På måndagen kom också beskedet från Rinkeby Folkets Hus att den muslimske predikanten Kamal El-Mekki som skulle ha medverkat vid ett möte i Folkets Hus på onsdag inte är välkommen att delta. Ordföranden Calle Nathanson hänvisar i ett pressmeddelande till att Kamal El-Mekki "i det offentliga uttryckt icke-demokratiska åsikter. Han har också uttryckt sig nedvärderande om kvinnor och homosexuella. Att upplåta lokal till Kamal El-Mekki strider mot Folkets Hus och Parkers värdegrund om alla människors lika värde, jämställdhet och jämlikhet".