Inte bara lön som lockar till bemanningsföretag

2:52 min

Fler sjuksköterskor lämnar sina anställningar på landstingen och regionerna och börjar arbeta via bemanningsföretag i stället.

Som Ekot har berättat under dagen har landstingens och regionernas kostnader för att hyra in sjuksköterskor ökat med 70 procent under årets fyra första månader jämfört med samma period i fjol.

– Framför allt är behovet av specialistsjuksköterskor väldigt stort och det ökar från år till år, säger Niclas Cleverling, vd för bemanningsföretaget Medcura.

Hur ofta får ni samtal från sjuksköterskor som vill börja jobba för er?

– Dagligen, jag tror jag sett en fem sex stycken komma in på mailen i dag.

Landstingen och regionerna lade ut drygt 500 miljoner kronor på att hyra in sjuksköterskor i fjol och i år pekar prognosen på att kostnaden kan hamna runt 900 miljoner kronor.

Det är bara region Örebro som valt att inte hyra in sjuksköterskor. Där har i stället vårdplatser lagts ned. Åsa Thor-Gustafsson som är personalansvarig inom sjukvården i Örebro tror att regionen skulle riskera att få en ännu större sjuksköterskebrist i framtiden om den började hyra in personal för att täcka kortsiktiga behov.

– Vi ser att vi då skulle konkurrera om samma personal och våra medarbetare skulle lämna oss för att gå över till bemanningsföretagen, säger hon.

Niclas Cleverling på Medcura tror att det finns flera skäl än lönen och arbetstiderna till att sjuksköterskor väljer att gå över till bemanningsföretag.

– Vi har personalfester, vi har sommarfester, vi har julfester, vi har after work, vi har båtutflykter, vi erbjuder saker som jag tror att sjuksköterskor saknar och uppskattar väldigt mycket, säger han.

En av de som valt att lämna landstinget för bemanningsföretag är 26-åriga Felicia Nolskog på centralsjukhuset i Karlstad. Hon kände att situationen var ohållbar.

– Någonstans måste man säga ifrån, man kan inte gå på samma sjunkande skepp och känna att man sliter ut sig och inte får uppskattning. Folk gråter på jobbet för att de inte känner sig tillräckliga, man känner att man måste vara på flera ställen samtidigt, säger hon.