Kometlandaren laddar batterierna

5:12 min

Rymdforskaren Anders Eriksson ger oss en rapport om Rosetta och Philae som nyligen har vaknat ur sin slummer på kometen.

Rosettas kometlandare Philae landade på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i november. Men snabbt tog batterierna slut och det var oklart hur mycket vetenskaplig information den skulle kunna sända till Rosetta och markkontrollen. Men nu har kometlandaren vaknat till liv och fått ny solenergi till batterierna. Det ger hopp för fortsatta undersökningar av kometen.

– Om man lyckas hålla kontakten med landaren och den får solljus så att den kan ladda sina batterier, då är det stort eftersom man kan få ut mer vetenskap av landaren. Man fick tidigare ungefär 60 timmar av operationer från landaren, men det finns mycket mer att göra för den, säger Anders Eriksson på institutet för rymdfysik i Uppsala.

Hittills har Philae har inte skickat ytterligare vetenskapliga data, och det kommer att dröja till dess man har etablerat en pålitlig kontakt med landaren.

ESA:s rymdsond Rosetta måste nu dessutom ändra sin bana runt kometen och lägga sig lite längre ut än planerat. Kometen som ska undersökas omges nämligen av ett ojämnt stoftmoln som skymmer sikten.

Stoftet från kometen kommer i vägen för kamerorna, och då blir det bland annat svårt att skilja ut de stjärnor som sonden navigerar efter.

Hör mer av Anders Erikssons rapport i ljudfilen ovan.