Öppnar akutmottagning för våldtagna män

2:07 min

I höst kommer en akutmottagning för våldtagna för första gången börja ta emot pojkar och män. Det är mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Lotti Helström, som är överläkare där, säger till Ekot att det är viktigt att män som utsätts för sexualbrott får ett bättre stöd än i dag.

– I befolkningsstudier har man sett att våldtäkt mot män är oerhört mycket vanligare än man tror, för den allmänna uppfattningen är ju att män inte kan våldtas. Man ser också i studier att hälsoeffekterna är större för män, både när det gäller kroppslig hälsa och psykisk hälsa. Det är större risk för en våldtagen man att få posttraumatiskt stressyndrom. Det är ett sånt väldigt tabu så det blir en sådan tystnad kring den man som är utsatt, säger Lotti Helström. 

Mellan 600 och 700 kvinnor om året söker sig till den akutmottagning för våldtagna som i tio år funnits på Södersjukhuset i Stockholm. Här finns dygnet runt personal som är specialutbildade för att ta emot personer utsatta för våldtäkt. I mitten av oktober kommer man också att börja ta emot män och pojkar. Enligt beräkningen är det ett par män i månaden som kommer söka sig till mottagningen.

– Den absoluta majoriteten av sexuellt våldsutsatta män är utsatta av en annan man. Det kan vara förvirrande för den personliga identiteten och den sexuella identiteten att ha varit utsatt för det här, och det är en av de svårigheter vi måste möta, säger överläkare Lottie Helström.

Förra året anmäldes runt 370 våldtäkter på män och pojkar, enligt Brottsförebygganderådets statistik. Men bedömningen är att det finns ett mörkertal.

En rundringning som RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, gjorde förra året, där den som ringde uppgavs vara en man som blivit våldtagen, visade att det i många landsting fanns osäkerheter om var en man kunde få akut hjälp vid en våldtäkt, och också hur undersökningen skulle gå till.

Enligt överläkare Lotti Helström på akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset är det en fråga om rättvisa att mottagningen nu också ska ta emot män.

– Det är en orättvisa att män inte får samma service när de är utsatta. De mår ännu sämre än vad kvinnorna gör, och behöver ett bättre omhändertagande än de har fått, säger hon.