Klassiska Hedengrens bokhandel på fallrepet

2:01 min

Bokhandeln Hedengrens i Stockholm har funnits sedan 1897. Nu vacklar också den här institutionen under trycket av den digitala litteraturmarknaden - och varnar för att man kanske inte ens finns kvar till jul.

 Ja, det blir ju mer och mer ett "show room". Folk kommer hit och bläddrar i böckerna, fotograferar av, och köper dem sedan på nätet, säger Nicklas Björkholm som tillsammans med sin fru har ägt Hedengrens de senaste åtta åren.

Men om man vänder på det: Är det så konstigt att man väljer att köpa böckerna på nätet, där de ofta är ganska mycket billigare?

- Nej, jag har full förståelse för att folk vill köpa på nätet. Men man kan inte gå omkring och tycka att "åh, så fint det är här i bokhandeln, vad härligt att gå här!" och samtidigt inte handla. Det är en ekvation som inte fungerar.

Hur kan vi, publiken, veta att ni så att säga inte ropar på vargen?

- Ja, det här är ju ingenting som man tycker är roligt: att streta på, inte gå runt. Vi vill bara att folk ska bli medvetna om att ifall man vill ha en sådan här bokhandel, tycker att det är värdefullt att kunna gå in i en bokhandel och andas böcker, då måste man även handla där. Vi har inga kulturbidrag - som många tror. Vi sökte en gång, men vi fick inte av någon anledning, säger Nicklas Björkholm.

- Jag och min fru äger ju bokhandeln och har satsat egna pengar för att den ska finnas kvar så att folk ska kunna ha ett jobb och så. Men nu har vi inte de medlen längre och då måste man försöka... gny lite. Vi vill driva den här typen av bokhandel med brett sortiment och kunnig personal. Som vet vilken skostorlek som TS Eliot hade och dylika saker.

Vilken skostorlek hade han?

- Det har jag faktiskt glömt. Jag tror att det var 43, men jag är inte säker.

Kommer vi att ha kvar boklådor om 5-10 år i Sverige?

Ja, det hoppas jag sannerligen. Det är ett måste för förlagen. Om alla boklådor försvann, då skulle ju förlagen gå under. Det finns ingen möjlighet att Internet skulle kunna suga upp allt det. Och hur tråkigt, vilket kulturmörker, det skulle bli. Jag säger som Sara Lidman: "boken dör sotdöden!". Det skrek hon mig i örat en gång när det var en bok som var slutsåld. Det var några år sedan, jag har varit med ett tag, säger Nicklas Björkholm.

Finns det en risk att man inte kan köpa julböcker på Hedengrens?

- Det finns en klar risk för att man inte ska kunna göra det, faktiskt. Tyvärr.