Finn Bengtsson gick emot partilinjen

1:24 min

Regeringen fick igenom sin budget i dag och Alliansen höll sig till Decemberöverenskommelsen och lade ner sina röster. Men två moderata riksdagsledamöter, bland dem Finn Bengtsson från Linköping, gick emot partilinjen.

De båda röstade för Alliansens förslag, vilket de tidigare sagt att de skulle göra.

– Jag tryckte för alliansmotionen och alliansmotionen. det känns jättebra, säger Finn Bengtsson.

Vad betyder din röst i det här sammanhanget?

– Den betyder att nu kan man inte längre låta bli att förankra viktiga beslut med riksdagsledamöter och sedan avkräva dem lojalitet att rösta som partiledningen vill.

Nu är vårändringsbudgeten genomklubbad i riksdagen. Men det som stod i fokus i dag var Alliansens röstande.

Enligt Decemberöverenskommelsen skulle alliansledamöterna lägga ner sina röster i den avgörande omröstningen för att på så sätt släppa fram regeringens budget.

Ända sedan i vintras har det rasat en debatt inom Moderaterna, där flera riksdagsledamöter öppet deklarerat sitt missnöje med Decemberöverenskommelsen.

I dag röstade dock moderaterna Finn Bengtsson från Östergötland och Anders Hansson från Skåne för Alliansens budgetförslag. Dessa två gick därmed emot partilinjen.

Dessutom valde tre andra moderater att kvitta ut sig för att inte delta i omröstningen och mot sin övertygelse låta en rödgrön budget passera.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra var ändå nöjd efter omröstningen.

– Nu får vi inte regeringskris utan lägger grunden för att komma tillbaka starkare i nästa regering.

Vad tycker du om att två moderater röstade mot partilinjen?

– Jag vill så klart alltid att alla moderater följer partilinjen, men det här visar också att vi har brett stöd i vår riksdagsgrupp och vårt parti för att komma tillbaka starkare med en bättre ekonomisk politik. Nu ser jag fram emot debatten om jobben och hur Sverige kan bli starkare, säger Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.