Därför vill Abbas lösa upp Palestinas regering

3:22 min

Du kanske har hört att det kan bli så att den palestinska regeringen kan komma att lösas upp väldigt snart. Det kan vara ett sätt för president Abbas att säkra sin makt.

Vid interna möten med Fatah-rörelsen har den nuvarande palestinske presidenten Mahmud Abbas meddelat att regeringen kommer att avgå inom 24 timmar, enligt flera källor. Björn Brenner som är mellanösternforskare på Försvarshögskolan tror att det absolut kommer att ske, eftersom det är för skakigt i regeringen.

– Ja, upplösningen kommer absolut att hända. Det stora problemet är att enighetsregeringen mellan Fatah och Hamas inte har fungerat över huvud taget, säger Björn Brenner.

Ett politiskt spel

Enligt Björn är det hela ett stort politiskt spel för att Abbas inte ska förlora Gazaremsan, som nu kontrolleras av Hamas. Just Gazaremsan var den del som Hamas lovade att släppa när enighetsregeringen skapades.

– Problemet är ju varför president Abbas vill ombilda just nu. Hans största problem är att genom den här regeringen så styr inte regeringen Gazaremsan, den styr Hamas och de vägrar släppa den. Det verkar också pågå någon form av närmande mellan Israel och Hamas, där de ska försöka komma överens om en vapenvila, säger Björn Brenner.

Hamas hoppas genom vapenvilan kunna få lite lugn och ro att ta hand om sina mer extrema falanger. Det irriterar Abbas och Björn Brenner tror att genom en upplösning av regeringen kan den nya regeringen bli mer Fatahpositiv.

– Den stora frågan nu, är vad är det som händer idag? Kommer det bara byta ut vissa ministrar eller vill Abbas bryta samarbetet med Hamas totalt? Det enda sättet jag ser honom tjäna på det här är i fall att han får en regeringen som är enbart Fatahpositiva, säger Björn Brenner.