Kristdemokraterna

Turbulent när Carlson valdes till ny gruppledare

2:15 min

I den interna omröstningen fick Andreas Carlson från Mullsjö stöd från bara halva riksdagsgruppen.

– Visst, det har varit en omtumlande vecka. Jag tror vi också behöver gemensamt behöver smälta detta för att ta krafttag för att vi ska bli ett starkare oppositionsparti, säger Carlson.

Förra veckan meddelade den dåvarande gruppledaren Emma Henriksson att partiledaren Ebba Busch Thor bett henne att lämna sin post. Förklaringen var att hon ville se fler ansikten i toppositioner. Emma Henriksson var då inte bara gruppledare utan även ordförande i socialutskottet och andra vice partiordförande.

Vad som hänt sen dess har inte varit offentligt.

Ekot har pratat med flera källor med insyn i processen och den bild som tonar fram visar en hård fajt mellan dem som står närmare den nya partiledaren och dem som står närmare den förra ledaren Göran Hägglund. Till den senare gruppen räknas Emma Henriksson själv.

Direkt efter Henrikssons besked samlades riksdagsgruppens valberedning, men den lyckades inte enas kring ett namn som kunde få stöd i hela gruppen. Deadline för nomineringen var i lördags, men den passerades.

Då tog partiledaren Ebba Busch Thor saken i egna händer och vid riksdagsgruppens möte igår föreslog hon SIN kandidat, Andreas Carlson, riksdagsledamot från ett av kd:s starka fästen, Jönköping, och politiskt nära Busch Thor.

Men läget var upplagt för konflikt och en av de närvarande krävde sluten omröstning. De 16 ledamöterna röstade och Andreas Carlson fick då hälften av rösterna. De andra åtta röstade blankt. Den utslagsgivande rösten kom från partiledaren Ebba Busch Thor.

Så här säger Andreas Carlson om det svaga stödet han har i riksdagsgruppen.

– Det som är viktigt nu är att vi tillsammans arbetar för att stärka vårt inflytande.

Hur kommer du göra nu när du bara har stöd från hälften av ledamöterna i riksdagsgruppen?

– Alla behöver smälta det år som varit ganska omtumlande för oss alla. Jag tror vi alla behöver smälta det här beslutet. Med val och partiledarskifte. Och nu detta på slutet av riksdagsåret.

Flera kristdemokrater som vi talat vittnar om en känsla av besk smak i munnen över hur det hela har skötts. Andreas Carlson igen

– Jag tror mycket hade kunnat göras bättre när det kommer till att få information och till att känna oro.