Ny fästingsmitta i Sverige

1:33 min

Förekomsten av den ovanliga fästingsmittan babesia finns i Sverige. Det upptäcktes i en stor fästingstudie.

Det handlar om blodparasiten Babesia, som tidigare har beskrivits som en fästingsmitta bland husdjur och boskap.

Pia Forsberg, professor i infektionsmedicin vid Linköpings universitet, leder forskargruppen som nu upptäckt att babesia verkligen förekommer och kan drabba människor i Sverige.

– Vi har ändå visat att det finns, att det förekommer i vår omgivning. Vad vi ska göra nu är att analysera dessa data och undersöka hur farligt det är. För det är möjligt att en fästing kan vara smittad med babesia men att den inte alls ger något utslag hos människan, säger Pia Forsberg.

Det handlar om två fästingar med babesia och fyra personer som haft antikroppar mot smittan, som nu upptäckts i en omfattande svensk fästingstudie.

Forskarna är mitt uppe i analysen och vill ännu inte gå ut med var i Sverige som blodparasiten påträffats, eller hur smittan påverkat människorna som haft den. Vad man vet är att parasiten sprids via fästingar, att den är släkt med malariaparasiten och kan börja bryta ner kroppens röda blodkroppar, vilket orsakar feber och blodfärgat urin.

Det har dokumenterats dödsfall utomlands, men då hos personer med ordentligt nedsatt immunförsvar, enligt Pia Forsberg.

Men det handlar alltså bara om två fästingar bland tusentals undersökta än så länge, så parasiten verkar vara mycket ovanlig.

Enligt Pia Forsberg har bara ett fall av babesios dokumenterats i Sverige tidigare, då hos en person som saknade mjälte. Men i USA har babesia-smittan bland människor beskrivits mer frekvent.

Fynden har gjorts i den så kallade STING-studien, som påbörjades för snart tio år sedan. Studien har gått till så att människor lämnat in fästingar som de blivit bitna av och samtidigt lämnat blod på vårdcentraler runt om i landet. Därefter har forskarna kunnat undersöka fästingarna, och följt personernas hälsa under tre månaders tid.

Studien visar att borreliabakterien förekommer hos mer en tredjedel av alla fästingar, men att det bara är några få procent av dem som blir bitna av borrelia-fästingar som insjuknar i borrelia, och att sjukdomen då lätt botas med antibiotika.

Enligt Pia Forsberg som är klinisk forskningsledare för STING-studien, är upptäckten om att babesia verkligen finns i Sverige, väldigt viktig för svensk sjukvård.

– Särskilt för distriktsläkarna som oftast tar hand om männiksorna som har blivit fästingbitna. Vi kommer att sprida det här så gott vi kan, så fort vi har data så kommer vi skriva om det till exempel i Läkartidningen och även i internationella tidskrifter för jag tycker att det här är mycket värt att publicera, säger Pia Forsberg, professor i infektionsmedicin vid Linköpings universitet.