Stoft tvingar Rosetta att ändra kurs

1:15 min

Nu när rymdsonden Rosetta åter har fått kontakt med den kylskåpsstora kometlandaren Philae, visar det sig att Rosetta får ändra bana runt kometen och lägga sig lite längre ut än planerat.

Anders Eriksson, en av de rymdfysiker som samlar in data från Rosetta, säger att det stoftmoln runt kometen som ska undersökas är lite mer ojämnt än vad de förstod innan de kom fram.

– Skälet till att en komet syns är att det kommer ut en massa stoft från den, is, snö och mineralpartiklar i ett stort moln. Vad som har hänt är att stoftet inte är jämt fördelat och en tanke är att det ställer till problem särskilt när det kommer nära rymdfarkosten, säger Anders Eriksson på institutet för rymdfysik i Uppsala.

Nu måste de alltså ändra bana på Rosetta på grund av att stoftet från kometen kommer i vägen för kamerorna, bland annat blir det svårt att skilja ut de stjärnor som sonden navigerar efter.

Men för Anders Eriksson är det här oväntade resultatet precis sådana överraskningar de väntar sig.

– Det är ju så här att när man far till ett ställe som ingen har varit förut  försöker man göra sitt bästa vid konstruktionen, men man förväntar sig inte att allting ska löpa enligt plan när man kommer fram.

Därför måste planerna justeras efter hand.

– Det är precis vad Rosetta håller på med just nu, inklusive det att landaren nu fann för gott att vakna upp, säger Anders Eriksson.

Kometlandaren Philae vaknade ur sin dvala i helgen.

En längre samtal med Anders Eriksson om Rosetta blir det i vetenskapsradions veckomagasin i morgon 13.35 i P1.