Ramadan konkurrerar ut midsommar i Rinkeby

4:00 min

Nu inleds den muslimska fastemånaden Ramadan, som i år sammanfaller med midsommar och årets ljusaste dagar.

– Vi ska handla kött, fisk, kyckling, ris, olja och dadlar. Varje kväll måste vi äta det, det sägs att Mohammed brukade äta det och vi ska också göra det. Och vi ska be, vi samlas i moskén och ber och nästa dag ska vi fasta, i en månad, säger Adji Oumi, som står på Rinkeby torg i nordvästra Stockholm, med sin väninna.

Ska ni fira midsommar också?

– Vi brukar inte fira midsommar. Kanske barnen gör det, och då går vi ut lite och grillar, men i år kan vi inte göra det, för vi fastar.

Nu har fastemånaden ramadan inletts, då Sveriges uppemot 200 000 praktiserande muslimer väntas fasta mellan soluppgång och solnedgång. I år infaller högtiden under årets ljusaste dagar och när solen inte går ner alls i norr, har europeiska fatwarådet fastslagit vilka tider man ändå får bryta fastan på kvällen. Man går efter en viss referensdag i april när man kan se en tydlig gräns mellan dag och natt. Olika dagar gäller för olika städer. I Umeå, exempelvis är referensdagen den 28 april. Det betyder att umeåborna kan bryta fastan när solen gick ner i Umeå den 28 april.

För södra och mellersta Sverige gäller soluppgång till solnedgång, så det blir långa dagar utan mat, säger Laila, som är på väg till torget med sin dotter Amani.

– Klockan tio minuter i två på natten till kvart över tio på kvällen, få vi äter den första maten. Det är lång tid, 20 timmar, men vi måste.

Vad tycker du om ramadan?

– Bra. Vi brukar äta mat, sambous.

Vad är det?

– Det är mat! Så där, du vet starkt, säger Laila.

Och för många är ramadan en mathögtid, som avslutas med festdagarna id-al-fitr. I kön till grönsaksståndet står Shler med stora kassar grönsaker.

– Jag handlar till Ramadan. Det är paprika och persilja och...

Kön är lång och grönsakshandlaren Abolayla har det stressigt. Alla handlar mycket idag inför Ramadan, säger han.

Brukar det vara så varje år till Ramadan?

– Ja, varje år.

Vad köper folk?

– Grönsaker, frukt, dadlar och ljus.

Märker du att folk handlar till midsommar också, eller bara till Ramadan?

– Här i Rinkeby är det Ramadan. Kanske i andra områden, Brommaplan... men i Rinkeby, nej, här är det Ramadan, säger Abolayla.

Bakom torget, på parkeringen, står ett gäng killar i 20-årsåldern och hänger. De säger först att de firar ramadan, men sedan ändrar de sig. Det är en helig månad, och det är på slutet man firar, när det är id, säger de. Man firar inte ramadan, man fastar ramadan, kommer de överens om.

– Varför jag fastar? För att trösta de människor som har lidit och som inte har mat, som en påminnelse. Det är en grej vår profet gjorde under sin tid, säger en av killarna. 

– För mig är det att rena sig själv. Man blir en bättre människa som renar sig och slutar med all skit. Man får se till att bli en bättre människa efter det, säger 22-årige Khaled. Han tycker att det är viktigt att fasta, men själv kommer han att fira midsommar också.

– Jag tror att det är första gången det inträffar samtidigt som midsommarafton. Ramadan flyttar på sig hela tiden, elva dagar framåt varje år, så det blir en liten krock.

Så du kommer att bryta fastan då och fira lite midsommar?

– Ja, det tror jag, så kommer det att bli för mig. Det blir en liten krock och man måste ju respektera båda, säger Khaled.