#girjasmotstaten

Forskare slår tillbaka mot statens Girjasvittne

2:35 min

Alla som forskar kring samiska frågor vinklar historien till en kolonial historia. Det menade statens vittne, forskaren Matti Enbuske, i Girjasmålet i Gällivare tingsrätt.

Men forskaren Kaisa Korpijaakko-Labba, vars forskning också fick en känga av Enbuske i rätten, tycker såhär om hans påstående.

- Jag tycker att det är skamlöst att han ens påstår sådant.

I Girjasrättegången i Gällivare tingsrätt menade statens vittne, Matti Enbuske, som är docent i historia vid universitetet i finska Oulu (Uleåborg), att Kaisa Korpijaakko-Labba haft fel när hon i sin forskning pekat på att samerna till mitten av 1700-talet ansågs äga sina skatteland med samma starka rätt som självständiga bönder.

Matti Enbuske menade att Korpijaakko-Labbas forskning varit målstyrd forskning som man inte behöver lägga någon vikt vid.

Han menade också att alla sameforskare och alla som forskar kring samefrågor försökt vinkla Lapplands historia till en kolonial historia. Men det här ger inte forskaren Kaisa Korpijaakko-Labba så mycket för.

- Kunde inte ens ha några föregångstankar att nu har staten, eller prästerskapet eller vad som helst, haft kolonialistiska tankar, utan det var ju tvärtom, säger Kaisa Korpijaakko-Labba.

För Kaisa Korpijaakko-Labba menar att staten innan 1800-talet snarare försökte trygga samernas rättigheter - och för att slå fast statens suveränitet ville man snarare behandla samerna väl och inte tvärtom.

Det här gör att hon tycker påståendet om att alla forskare kring samefrågor försökt vinkla Lapplands historia till en kolonial historia orimlig. Däremot säger hon så här om forskaren Matti Enbuske.

- Det enda som han egentligen har gjort är en utredning som hade beställts av finska staten och fyra forskare och staten vaktade hela tiden vad de höll på med, och hade också sagt att ni måste komma till dessa och dessa slutresultat. Han är inte en opartisk forskare. Om man tänker på de kännetecken som man sätter för verklig forskning, så fyller inte det som han har gjort de kraven, utan han har gjort det som staten har velat att han gör. Jag tycker att han inte har någon kompetens att beskylla andra forskare på det sätt som jag nu har hört, säger rättshistorikern Kaisa Korpijaakko-Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio