Hongkong säger nej till valsystem

2:18 min

I Hongkong har det regionala parlamentet röstat nej till ett nytt valsystem.

I Hongkong röstade det lokala parlamentet i dag ner förslaget till nytt valsystem, som visserligen skulle ge hongkongborna möjlighet att rösta, men bara mellan kandidater som godkänts av Peking. En fuskdemokrati anser de många demonstranter som ockuperade gatorna i månader i höstas och som jublar i dag.

De ledamöter som röstade nej och demonstranterna utanför tackar varandra för stödet. Nu blir det inget av reformpaketet som det kallats, som ändå skulle ge hongkongborna möjlighet att rösta för första gången. Men bara mellan två till tre kandidater som en nomineringskommitté i Peking utsett. Inte mycket till reform, tycker en av de ledamöterna som röstade nej i dag, Claudia Mo.

– Förslaget var ett rent dekret från Peking, ett sätt att förleda folket. Det finns många exempel i historien på hur regimer försökt göra det på liknande sätt, säger hon.

Men samtidigt som många jublar i dag innebär beslutet ett slags dödläge. Det finns ännu inget annat förslag till hur det ska bli möjligt med demokratiska val i Hongkong. Och det är faktiskt något att sörja, säger parlamentsledamoten Lee Cheuk Yan.

– Trettio års demokratikamp har inte lett nånstans, men samtidigt är jag stolt att vi har sagt tydligt nej till Peking, säger han.

Vad Peking kommer att svara är ännu oklart. Både Claudia Mo och Lee Cheuk Yan tror att det kan komma både bakslag och bestraffningar. Men vi ger oss inte, säger de. Vi är redo att kämpa.

– Scenen är klar för nya strider, säger Lee Cheuk Yan. För fria val och riktiga politiska reformer.