Därför ska du tänka dig för innan du instagrammar på semestern

1:35 min

Det är kanske inte alltid så smart att instagramma alkohol. Särskilt inte när flöden svämmar över för bland annat de som haft problem med spriten tidigare.

Svämmar ditt flöde över av bilder på alkohol tillsammans med texter som "Årets första glas rosé i solen" och "äntligen semester, det firas med öl"? 

Extra mycket kan det bli nu när det är midsommar. Men Ungdomens nykterhetsförbund tycker det är problematiskt med massa bilder på sprit i sociala medier.

"Uppskattar felaktigt hur många som dricker"

– Det ser ut som att ingen jobbar, alla bara dricker alkohol hela dagarna och det är så trevligt hela tiden, säger Christine Gelfgren som är med och driver kampanjen Bryt i samarbete med Ungdomens nykterhetsförbund.

Hon menar att tillsammans med solen och högtider så verkar alkohol vara det som är mest poppis på Instagram.

– Vi är väldigt dåliga på att posta när vi bara sitter hemma och det får en att tro alla dricker hela tiden. Vilket kan ge en ökad alkoholkonsumtion eftersom man felaktigt uppskattar hur många andra som dricker.

"Farligt för de som har ett sug efter alkohol"

Malin Thorsson är förbundsordförande för ungdomens nykterhetsförbund och hon menar att sommaren har blivit som en enda lång högtid för många.

Att få folk att tro att det är okej att dricka så mycket tror hon kan vara skadligt.

– Det är klart att man kan säga att en semesterbild hit eller dit gör ingenting, men det här att man bombarderas med bilder. För de som har funderat över sitt drickande och kanske har ett sug som de försöker stoppa undan, jag tror att man kan prata om att det kan vara farligt för dem.

Vad ska man tänka på i sociala medier i sommar då, för att inte hamna i den här fällan?

– Jag tycker att man kan tänka på att inte sätta alkoholen i fokus så mycket, utan låta det andra man gör på uteserveringen stå i centrum. Typ som att man umgås med sina vänner eller att det är härligt med soligt väder, säger Christine Gelfgren.