Vindkraften blåser nytt liv i Jädraås

1:46 min

När Nordens största landbaserade vindkraftspark för två år sedan invigdes i Jädraås skulle varje varv på rotorbladen även generera en så kallad bygdepeng som kom orten till godo. I dag rullar pengarna stadigt in och Jädraås guldålder har blivit verklighet.

Totalt är det 66 vindkraftverk som på det här sättet stadigt vevar in pengar i Byrådets bygdepengsfond. På bara två år har kassan växt rejält berättar Christer Lundquist, ordförande i byrådet:

– Det har tickat in drygt 1,1 miljoner kronor, avslöjar han.

Vad har det betytt för byn?

– Ja, det har betytt att vi har kunnat dela ut bidrag till de som ansökt om det. I de flesta fall har pengarna gått till föreningar, men det finns också några andra som har kunnat ta del av bidragen, säger Christer Lundquist.

Kjelle tjänar på vindkraften

Ett exempel på det är Kjells Persson på Kjelles mack, som tack vare vindkraftspengarna nu har råd att hålla byns mittpunkt öppet också om sommarkvällarna.

– Jag behövde pengarna för att kunna hållet öppet längre om helgerna. Självklart är jag nöjd med att det nu är möjligt, säger han.

Ordentlig medvind har också Jädraås många föreningar fått. För dem har bygdepengen varit en vitamininjektion berättar Karin Höckenström, tidigare kassör i Jädraås AIK

– Vindkraftspengarna har gått till både idrottsföreningarna, PRO och Byrådet. För föreningslivet har de verkligen inneburit en guldkant, konstaterar hon.

Till nytta för alla

Vindkraftsmiljonerna ska göra största möjliga nytta för så många som möjligt. Det säger Elisabeth Henningsson, ordförande i Byrådets vindkraftsfond som fördelar pengarna.

– Därför har exempelvis vägföreningen fått pengar, det kommer ju alla till godo. Barnidrotten har fått pengar och Folkets hus som är en samlingspunkt för alla har kunnat rustas upp. Det känns väldigt bra, tycker jag!

Guldåldern har bara börjat 

Bäst av allt är att det här bara är början - vinstmaskinen Jädraås vindkraftspark ska snurra i ytterligare 25 år säger Christer Lundquist, märkbart belåtet:

– Jajamän! Så länge något verk snurrar så kommer det att ramla in pengar. Så står det i avtalet, säger han.

Byborna känner sig alltså inte på minsta sätt blåsta efter den här stora utbyggnaden av vindkraft i Jädraås?

– Nej, men det får gärna blåsa så att vi får in ännu mera pengar, säger Christer Lundquist.