Maktskifte efter extremt jämnt val

Statsminister Helle Thorning-Schmidt avgår som partiorförande och det röda blocket förlorar regeringsmakten. Danmarks näste statsminister blir Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen.

Strax innan midnatt stod det klart att det blir regeringsskifte i Danmark. Socialdemokraterna blir största partiet i det danska folketingsvalet, och ökade med 3 mandat till 47, uppger TT.

Venstre gick kraftigt bakåt och förlorade 13 mandat och får därmed 34 platser i folketinget. Men det är fortfarande Lars Løkke Rasmussen som tar hem segern.

När 99,8 procent av rösterna var räknade fick det röda blocket, med statsminister Helle Thorning-Schmidt i spetsen, 85 mandat och det blå blocket och Lars Løkke Rasmussen fick 90 mandat, uppger Danmarks radio på sin hemsida.

De fyra mandaten på Färöarna och Grönland är ännu inte inräknade. Enligt danska TV2 får det röda blocket ytterligare fyra mandat när det är gjort, vilket innebär 89 mandat mot 90 för det blå blocket.

En annan som kan utropa sig som segrare är partiledaren Kristian Thulesen Dahl och Danskt folkeparti som ökade med 8,8 procent och är just nu Danmarks näst största parti, enligt Danmarks radio.

Frågan som åter blir aktuell i och med det kommande regeringsskiftet är om Danskt folkeparti blir ett av de borgerliga regeringspartierna. Partiet har tidigare varit ovilliga att ingå i en regering, trots att de vill ingå i det borgerliga blocket.

Runt klockan ett natten mot fredagen erkände Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt valförlusten i ett tal till partiet och räckte därmed över regeringsmakten i landet till de borgerliga. I sitt tal tillkännagav hon också att hon kommer att avgå som ordförande för Socialdemokraterna.

"Nycklarna till statsministeriet kom bara till låns" sa Lars Løkke Rasmussen i sitt segertal, rapporterar Danmarks radio. Han talade om att fler vill se Venstre som regeringsparti, trots att de som parti gick tillbaka i valresultatet.

Under fredagen kommer Helle Thorning-Schmidt meddela drottningen att Lars Løkke Rasmussen bör bilda en ny regering, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.