Konflikten slår hårt mot mindre orter enligt brandmännen

1:56 min

Landets närmare 10 000 deltidsbrandmän gick i måndags ut i konflikt och i Uppsala län är man underbemannade på flera brandstationer, vilket nu är en samhällsfara. Det menar i alla fall Magnus Sjöholm, distriktsombudsman vid Brandmännens riksförbund. 

– Läget är ansträngt man klarar inte av att hålla det som beskrivs i handlingsprogrammet. Man har flaggat till ansvariga chefer och de gör ingenting. Vi har uppmanat dem att söka dispens och att man kan få det. Orsaken är att vi inte vill att strejken ska bli samhällsfarlig. Och det har man inte gjort vilket innebär att det blir samhällsfarligt, säger han.

Varslet innebär att deltidsbrandmännen inför en blockad mot arbete utanför ordinarie arbetstid.

Konflikten började i måndags mellan Brandmännens riksförbund och SKL/Pacta. Och inga nya slutbud har nåtts mellan parterna. Brandmännens riksförbund vill att lönevillkoren ska bli bättre för deltidsbrandmännen.

Deltidsbrandmän som P4 Uppland pratat med säger att det är brist på bemanningen vid mindre orter. Brandmännen tjänar 21 kronor i timmen under sin beredskapsvecka och behöver därför ha ett annat jobb som kan kombineras med arbetet som brandman. Och det är inte många deltidsbrandmän som har ett ordinarie arbete nära brandstationen, där man ska kunna rycka ut inom några minuter.

Brandmännen vill nu att man ansöker om dispens som säkrar utryckningarna och som samtidigt visar att man är underbemannade. Anders Ahlström brandchef vid Uppsala kommun säger att säkerheten inte är hotat och att man inte ska göra någon dispensansökan.

– Vi söker inte dispens för vi har inte behov av det. Vi har fullt bemannade skift. Vi behöver be någon att göra extra pass utöver de ordinarie pass som finns. Jag delar absolut inte den bilden att allmänheten behöver vara orolig, säger han.