Det är inte lätt att jobba på Systembolag under midsommar

1:02 min

Detta midsommar dricks det mindre alkohol än tidigare. Men trots det är högtiden fortfarande en utmaning för de som jobbar på Systembolaget.

Dagen före midsommar är köerna långa på Systembolag runt om i Sverige. Förra året beräknas 1,2 miljoner kunder ha laddat upp med ren sprit inför sommarhögtiden.

Men enligt Systembolagets presschef Lennart Agén så minskar försäljningen.

– Vi svenskar är mer intresserade och måna om vad vi äter och dricker och bryr oss mer om vad vi stoppar i kroppen. Jag tror att man dricker kanske en nubbe, inte flera nubbar som man gjorde tidigare, förklarar han.

Alkoholfritt blir allt mer populärt

Lennart Agén berättar också att alkoholfritt är den varugrupp som ökar mest. Under de första fyra månaderna i år hade försäljningen av alkoholfri alkohol ökat med 18 procent jämfört med förra året.

– Det tror jag beror på ett bättre värdskap helt enkelt. Att man ser till att det finns bra alternativ för de gäster som inte dricker alkohol av någon anledning.

Midsommar är utmanande för Systembolaget

Men trots att vi inte dricker lika mycket nubbe vid midsommarbordet, så är högtiden fortfarande ansträngande för de som jobbar på Systembolaget.

– Handlederna tar väldigt mycket stryk. Jag känner av det redan efter två och ett halvt år, säger Daniel Axelsson som är anställd på Systembolaget i Växjö.

Han berättar att Systembolaget har i snitt 200 kunder om dagen och att det då blir upp till 10 000 flaskor per dag.

– Vrid gärna etiketten på flaskorna mot er själva eller mot etikettläsaren och ha en bra midsommar, avslutar Daniel Axelsson.