Avståndet ökar mellan Hongkong och Peking efter parlamentsnej

2:21 min

I Kina har avståndet ökat mellan Hongkong och fastlandskina efter att Hongkongparlamentet i går röstade ner Pekings förslag till hur allmänna val ska kunna införas i Hongkong. Och den framtida relationen är högst oviss.

Tälten står fortfarande kvar utanför parlamentsbyggnaden i Hongkong där upp till 200 000 demokratiaktivister slog läger i höstas.

Ett mål var att få parlamentet att rösta nej till Pekings förslag till valsystem där bara ett par godkända kandidater skulle få ställa upp.

Det gjorde parlamentet i går. Men paraplyrörelsen som den kallas lägger inte ner för det.

Sent i går kväll var åtminstone ett par hundra aktivister kvar, några stillsamma partyn pågick runt borden vid tälten. Men något firande är det inte tal om säger de. Det här var bara ett första steg.

– Vi har inte vunnit kriget, bara ett litet slag, säger Laurie Wen.

Det är nu det börjar men hur utvecklingen ser ut är ovisst.

Demokratiaktivisterna säger att de kommer att fortsätta sin kamp för riktig demokrati och stanna på gatorna.

Regeringen i Peking har sagt att de oavsett Hongkongs nej kommer att fortsätta driva igenom sin reform för att allmänna val i Hongkong.

– Det här var inte det resultat vi ville se, säger en talesman för utrikesministeriet i Peking. Men han tillägger att Kina kommer att trycka på för att införa val i Hongkong för stabilitet och välstånd.

Pekingtrogna ledamöter i Hongkongparlamentet säger att Hongkong nu missat tillfället till goda relationer med Peking och att stärka sin position och få större inflytande.

Andra uttrycker sig försiktigare. Både Hongkongs högsta ledare Leung Chun-ying och en talesperson i Peking för myndigheten som ansvarar för relationerna med Hongkong säger att det nu är dags att lägga politiken åt sidan och satsa på handelsfrågor istället så att inte förhållandet tar skada av gårdagens beslut.

Vilket kan vara lättare sagt än gjort, enligt flera kommentatorer.

Och Laurie Wen är rädd att Peking i sina påtryckningar på Hongkong kan ta till hårda metoder.

– Det är skrämmande, vi vet inte men de kan ha både viljan och möjligheten att göra vad som helst, säger Laurie Wen.