Färre studenter betalar sent till CSN

1:31 min

Sedan CSN höjde påminnelseavgiften för att betala tillbaka studielånet med 125 procent till 450 kronor vid årsskiftet har färre studenter betalat sent till myndigheten.

Studenten Cecilia Hell i Falun som snart ska börja betala tillbaka sitt studielån tycker avgiften är mycket hög:

– Jag kan väl tycka att det är lite extremt. Jag vet ingen påminnelseavgift som är så hög för någon räkning, säger studenten Cecilia Hell.

De flesta studenter betalar tillbaka via avier men Cecilia Hell tror inte att hon kommer att göra det på grund av påminnelsesavgiften.

– Jag lär nog få göra på autogiro för det är jättelätt hänt att man missar när man har små barn i alla fall. Det känns lite skrämmande att det är en sådan hög avgift, säger studenten Cecilia Hell.

Det var i slutet av förra året som regeringen beslutade att höja påminnelseavgiften från 200 till 450 kronor för obetalda studielån.

Nära 525 000 påminnelser har gått ut i år till tidigare studenter vilket är drygt 21 000 färre påminnelser jämfört med förra året.

– Vi ser att det är fler som betalar direkt när avgiften höjts, säger Jan Söderholm, ekonomichef på CSN.

Hittills i år har CSN fått in 234 miljoner kronor på försenade betalningar, vilket är nästan 130 miljoner kronor mer jämfört med samma period ifjol.

– Vi finansieras till 75 procent av avgifter och den stora delen av de här avgifterna är påminnelseavgifter. Det ska bidra till finansieringen av hela verksamheten, kostnader som lön, lokaler och it-drift, säger Jan Söderholm, ekonomichef på CSN.

Pjotrs Hlebnikovs som pluggar till gymnasielärare i Falun skräms inte av den höjda påminnelseavgiften när han snart ska börja betala tillbaka sitt studielån. Han tror att kommer betala med hjälp av avier:

– Det ser jag i alla fall som ett ganska bekvämt sätt att betala för det är så jag brukar betala mina hushållsräkningar och mobiltelefonräkningar och det, säger studenten Pjotrs Hlebnikovs.