De manifesterar för att rädda Kungsbroskolan

1:40 min

Ikväll beslutar kommunfullmäktige i Tidaholm om en eventuell rivning av Kungsbroskolan. Utanför kommer motståndare till rivningen att manifestera.

Kungsbroskolan är tom och övergiven sedan skolverksamheten flyttade till den nya Forsenskolan för flera år sedan. Bara Kulturskolan blev kvar, men även den verksamheten har nu flyttat ut. 

Kommunen planerar att riva två av skolbyggnaderna för att bygga bostadshus istället. Ett 50-tal lägenheter planeras, för att möta den stora efterfrågan på mindre lägenheter i centrum.

Motståndarna till rivningen menar att skolan behövs och att det finns andra centrala platser för bygge av bostadshus.

– Vi kommer att sakna många klassrum de närmaste åren. Samtidigt är den här längan renoverad och för fräsch för att sätta skopan i, säger Camilla Järlström och pekar på en av de båda skolbyggnaderna som nu kan komma att rivas. 

Ammie Andersen Johansson håller med.

– Den är fullt funktionell att använda, istället för att stoppa in elever lite här och där med skohorn. Det är så meningslöst att slösa pengar på. 

Nu hoppas de på stöd hos tveksamma politiker.

– Vi har alla partier med oss förutom de största- Vänsterpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna, säger Ammi Andersen Johansson.

– Och jag hoppas att politikerna röstar med hjärtat, säger Camilla Järlström.

De som vill bevara området har tidigare samlat in namnunderskrifter för en folkomröstning i frågan, men fick inte ihop så många namn som behövdes. 

De båda skolbyggnaderna är från 60-och 70-talen. På området finns även två äldre byggnader som inte är aktuella för rivning.

Fullmäktigemötet börjar klockan 17.30 ikväll.