Landslaget: Klubbarna måste ge oss mer tid

2:24 min

Dagen efter att Sverige åkt ur VM och troligen också missat OS, kritiserar landslaget de svenska klubbarna.

Assisterande förbundskapten Lillie Persson påpekar att landslaget hade en hel vecka kortare förberedelsetid 2015 än 2011 när laget tog VM-brons.

I januari 2014 ville landslaget ha en träningsvecka på hemmaplan som en del i VM-förberedelsen. Eftersom det inte var en landskamp inlagd, vägrade desvenska klubbarna släppa sina spelare.

Landslaget tvingades därföratt ställa in lägret. I år lade landslaget in en landskamp i Finland, men ville egentligen ha ett längre läger än vad det blev.

Under hela Pia Sundhages förbundskaptenstid har hon haft en konflikt med klubbarna, som hon anser tagit för lite hänsyn till landslaget. Det har också gällt saker som att klubbarna inte lyssnat på vilka positioner landslagsaktuella spelare haft i klubblaget eller att spelarna fått för lite speltid.

Lillie Persson säger till Radiosporten att landslagsledningen ännu inte gjort den viktiga analysen om varför det gick som det gick i VM i Kanada. Men hon nämner som första punkt att förberedelsetiden i år varit en vecka kortare än VM-bronsåret 2011.

– Om vi tittar på dem vi tävlade mot i gruppspelet, de hade en helt annan förberedelsetid. Men även Tyskland, som vi mötte, slutade sin serie 10 maj. Det är klart att det ärskillnad på våra (svenska) lag som spelar in i det sista så spelarna får ingen tid till att återhämta sig, och vi får ingen tid till att förbereda oss. Det är inte optimalt. Jag tycker att vi i svensk fotboll behöver komma samman.