Hundratals migranter på Paris gator

2:18 min

Sedan några veckor tillbaka skyfflas flera hundra flyktingar runt i olika områden i Paris. De flesta är båtflyktingar från Eritrea och Sudan och har som många andra riskerat sina liv på den livsfarliga resan över Medelhavet.

Youssif från Sudan kom för tre veckor sedan, men känner sig inte välkommen.

– Nej, inte av den franska regeringen, men av det franska folket. Parisbor har hjälpt mig och de andra med mat och kläder, säger han.

Det första lägret låg under en tunnelbanestation och revs för tre veckor sedan. Det fanns för få toaletter i närheten och det var risk för att sjukdomar skulle börja spridas, sa myndigheterna.

Då flyttade flyktingarna in i en park i ett annat område, men därifrån blev de också bortkörda. Den här flyttkarusellen har pågått i flera veckor runt om i Paris.

Frankrike är ett av de länder i Europa som förra året tog emot flest båtflyktingar, enligt UNHCR.

I Paris är det kris. Det finns inte bostäder.

Anne Hidalgo, socialist och borgmästare i Paris, har vädjat till regeringen om hjälp att lösa den ohållbara situationen. Häromdagen lovade inrikesministern Bernard Cazeneuve 9 500 platser med tak över huvudet för flyktingar och de som söker asyl.

Dessutom behövs 1 500 akutplatser, men enligt franska medier är inte det tillräckligt för att lösa situationen.

– Vi är här för att få skydd och leva ett värdigt liv som människor, säger Youssif.

Han lyckades ta sig till Frankrike efter en farlig resa från Libyen över Medelhavet till Italien och sen vidare till Paris. 

Samtidigt i Ventimiglia i Italien, som ligger nära den franska gränsen, sitter ett hundratal flyktingar fortfarande fast på klipporna - men för dem är gränsen stängd.

Ett ordkrig har brutit ut mellan de båda grannländerna där den franska regeringen säger att flyktingarna är Italiens ansvar, men premiärminister Renzi vill ha hjälp av Frankrike och hotade med att utfärda transitvisum så flyktingarna kan resa vidare.

Många av flyktingarna vill norrut till Tyskland och Sverige.

Och från Ventimiglia finns det hål där man kan ta sig igenom, berättar Yussif som varje dag möter landsmän som nyss har anlänt till huvudstaden.

Om det hätska ordkrig som bröt ut under veckan mellan de båda grannländernas inrikesministrar sa premiärminister Renzi på söndagkvällen på en presskonferens i Milano att "det finns inga spänningar mellan Frankrike och Italien"