Svårt avgöra om lånen går till terrorresor

1:13 min

Ekot har under morgonen rapporterat att lån och momsbedrägerier har finansierat flera terroresor till IS i Syrien. Att personer till exempel tar egna sms-lån för att resa till till Syrien har ökat det senaste året. Men från bankerna menar man att det kan vara svårt att veta vad lånen ska användas till.

Trots att bankerna gör kreditupplysningar på låntagarna är det inte lätt att upptäcka om pengarna ska finansiera terrorresor, det säger Åsa Arffman, bankjurist vid Svenska Bankföreningen.

– I kreditupplysningen ska man bland annat titta på om kunder har många lån, det kan vara en indikation på att de inte kan betala tillbaka lånen när de förfaller. Men sen är det svårt att avgöra för någon som arbetar på banken om du tar ett lån och säger att du ska renovera köket men åker iväg någonstans. Det är först i efterhand som det går att se vad kunden gjort med lånet, säger hon.

Säkerhetspolisen vill se att bankerna ställer högre krav på att låna ut pengar och att det snabbare rapporteras när personer inte betalar tillbaka sina lån, men Åsa Arffman, menar att det kan bli problematiskt.

– För att en bank ska rapportera till polisen ska det finnas en misstanke om penningtvätt. Men att någon inte betalar tillbaka en ränta eller amortering i rätt tid är inte misstänkt i sig, det måste finnas någonting mer.

Vilka problem skulle det innebära om rapporteringstvånget skärps?

– Det kan innebära att bankerna skulle behöva rapportera ganska många fall till polisen och polisen skulle få enormt mycket mer arbete med att sortera i den här floran av rapporter skulle jag tro, avslutar Åsa Arffman.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid försvarshögskolan känner igen Säpos bild av att personer som vill åka till exempelvis Syrien finansierar resan med lån.

– Det är kombinationen i enkelheten att ta de här lånen och avsaknaden av kontrollmekanismer som gör att det blir attraktivt. Det handlar om att snabbt skaffa sig så mycket pengar som möjligt under en väldigt kort tid. Samtidigt så ger det god status inom IS exempelvis när man anländer, man får helt enkelt en bättre tjänst, säger han.

Vad används de här lånen till?

– De mindre summorna, sms-lånen exempelvis, kan användas till resan ner. När det gäller billeasingarna kan det handla om pick-ups där man försöker svetsa på stålkonstruktion så det går att montera på automatvapen på bilen.  Det behövs även pengar där nere för att klara sig, även om de stridande får en månadslön, avslutar Magnus Ranstorp.