#MILJONSOPOR

Inget mutbrott bakom Östhammar och SKB:s mervärdesavtal

1:56 min

Att SKB finansierar den största delen av näringslivschefens lön i Östhammars kommun ska betraktas som ett sponsringsavtal. Det menar åklagaren Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption som nu lägger ner förundersökningen gällande misstänkt mutbrott.

Bland andra anmälde Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen kommunen och organisationens ordförande Jan Strömdahl förstår inte hur åklagaren har resonerat.

- Ja kan för min själ inte komma på något annat exempel på något liknande sponsringsavtal där näringslivet öser pengar över någon kommun, säger Jan Strömdahl.

För några veckor sedan avslöjade P4 Uppland att Svensk kärnbränslehantering, SKB, finansierar den största delen av näringslivschefens lön i Östhammars kommun.

Efter granskningen anmälde såväl en privatperson som Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen kommunen för misstänkt mutbrott. Åklagaren Johan Lindmark vid riksenheten mot korruptionen skriver i beslutet att det ifrågasatta mervärdesavtalet närmast kan liknas vid ett sponsringsavtal och att det faller utanför mutlagstiftningen.

Han skriver också att förfarandet med sponsring mellan kommuner och näringsliv inte är en ovanlig företeelse numera.

Centerpartisten Jacob Spangenberg är kommunstyrelseordförande i Östhammars kommun.

- Jag är glad för det och det var ganska väntat, säger han.

Jacob Spangenberg säger att han delar åklagarens uppfattning av att det är vanligt med sponsoravtal mellan företag och kommuner, och delar alltså inte folkkampanjens bild.

- Vad Folkkampanjen tycker har jag stor respekt för men uppenbarligen så delas inte det av åklagaren i det här fallet.

I en skriftlig kommentar idag skriver SKB att åklagarens beslut är både väntat och välkommet, men SKB menar samtidigt att man ska ha en fortsatt dialog med kommunen om hur arbetet med de så kallade mervärdesinsatserna styrs för att, som man säger, motverka att det uppstår fler frågetecken eller missförstånd framöver.

Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen vet inte i nuläget om dom kommer gå vidare med fallet, men trots åklagarens beslut anser Jan Strömdahl att förfarandet ska betraktas som en muta.

- Jag anser fortfarande att detta är oerhört nära en muta.

Åklagaren Johan Lindmark vill inte ställa upp på en intervju med P4 Uppland.