Jönköping

Giftexperten: Gasen är cancerframkallande

3:42 min

I torsdags fördes flera personer till sjukhus efter att en gas spridits i klädbutiken New Yorker.

I torsdags kom ett larm in till röäddninsgtjäsnten om att flera personer upplevt andningsbesvär i klädbutiken New Yorker i centrala Jönköping. Personerna upplevde kraftig hosta och fick bland annat hjälp med syrgas.

Alla personer evakuerades och även intilligande butiker fick utrymmas. Räddningstjänsten i Jönköping hade svåra problem med att identifiera vilken sorts gas det rörde sig om och en specialistgrupp från göteborg kallades till platsen. De första bedömningarna visar att det rör sig om gasen etylenoxid.

Docenten i toxikologi, Mattias Öberg, är väldigt förvånad att en så pass giftig gas som etylenoxid påträffades i en klädbutik.

Det låter ganska märkligt. Man undrar hur en sådan här gas hamnar bland kläderna i en vanlig klädbutik, och det får nog New Yorker försöka klura ut för det är en ganska allvarlig arbetsmiljöolycka som jag ser det.

I de flesta fall brukar man istället använda gasen vid helt andra situationer.

– Normalt brukar man använda den här gasen på sjukhus, om det är känslig utrustning med plast eller gummi då kan man använda den här gasen. Den är otroligt giftig på flera olika sätt, säger Mattias Öberg.

Hur gasen kom till New Yorker, och om den förekommer i samband med uppackning av kläder, är ännu oklart men Mattias Öberg har aldrig hört talas om att den ska finnas i liknande samband förut.

Man har på något sätt inte ventilerat ut den här giftiga gasen och den finns kvar i kartongerna. Det låter för mig väldigt märkligt. Jag har tittat om den här gasen förekommer i några andra fall i liknande sammanhang och det är väldigt ovanligt. Det är nästan bara inom sjukhus som man använder den mer systematiskt.

Förutom att etylenoxid framkallar flera irritationsmoment i både ögon och lungor så kan en drabbad få betydligt värre besvär i framtiden.

– Den här gasen är cancerframkallande och det gör att man måste ha koll på när man använder den och att man verkligen ventilerat bort allt på ett säkert sätt.

Representanter från klädkedjan har avböjt att ställa upp på en intervju med P4 Jönköping och hänvisar till sin interna utredning.