250 bankkontor borta på 10 år

1:56 min

Under de senaste tio åren har cirka 250 bankkontor runtom i landet lagts ned av de tre största bankerna, främst har banker försvunnit på glesbygden.

Flest bankkontor har Swedbank lagt ned, 188 stycken. Claes Warrén som är presskontakt där säger att det beror på att kundernas efterfrågan av traditionella bankkontor minskar:

– I takt med att allt fler tjänster digitaliseras så väljer kunderna mobilbank, internetbank och telefonbank.

I hela landet lägger storbankerna ned kontor. Särskilt i glesbygden försvinner bankerna och flera bankkontor har samtidigt tagit bort sin kassa och kontanthantering.

Det här något som Lennart i Söderhamn inte inte gillar, han får lov att ta sig dom åtta milen till Gävle för att uträtta sina bankärenden:

– Söderhamn hade ett kontor, sen stängde de och vi hänvisades till Hudiksvall. Sedan stängde de och vi hänvisades till Gävle. Så alla vi som har konton i SEB måste åka till Gävle om vi vill träffa någon kille eller tjej på kontoret.

Men medan  Swedbank, Nordea och SEB tillsammans lagt ned drygt 250 kontor på 10 år, så har Handelsbanken valt att göra tvärtom. De har öppnat åtta fler kontor under samma period.

Och vänsterpartiet gillar inte att storbankerna minskar antalet kontor och kontanthantering. Håkan Svenneling är Vänsterpartiet landsbygdspolitiska talesperson:

– Därför tycker vi att det ska till en lagstiftning som tvingar bankerna att ha hand om kontanter.

Innebär inte det att man måste lägga ner bankerna för att ha råd med bankkontor med kontanter?

– Det finns ju ingen som gör så mycket vinster som storbankerna. Det handlar inte om att bankerna inte har pengar, utan snarare handlar det om att dom inte vill ge oss som är kunder och medborgare en bra service.

Socialdemokraterna och Moderaterna håller inte med, de vill inte se någon lagstiftning om hur och vad banker ska göra.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, är starkt kritiska till att flera banker har lagt ned sina kontor. Christina Tallberg är ordförande i PRO:

– Det här är ju en fråga som oroar våra medlemmar väldigt mycket, och överhuvudtaget äldre. Man får ju svårare att sköta sina ärenden. Och annan service försvinner ju ofta också på mindre orter om bankerna lägger ner.

PRO menar att det handlar om ett samhällsansvar:

– Det blir inga naturliga samlingsplatser heller på de här orterna, så det blir ganska döda samhällen, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.