Regeringen vill stoppa terrorlån

1:55 min

Regeringen kommer att vidta åtgärder för att förhindra att de svenskar som åker ner till Syrien för att strida för terrororganisationen IS tar lån för att finansiera resorna.

Ekot har idag berättat om att många av de 300 personer som under de senaste åren rest till Syrien för att ansluta sig till terrorgrupper som Islamiska staten, har finansierat sina resor med hjälp av momsbedrägerier och sms-lån.

Enligt Säkerhetspolisen är det underrättelseuppgifter som visar att personerna som tar dessa billeasinglån och sms-lån också är nere och krigar i Syrien.

Ekot har idag ringt runt till tio låneinstitut. Flera av dem säger att de saknar möjlighet att kontrollera vad pengarna används till. Karl-Åke Nilsson är ordförande för svenska Kreditföreningen.

– Om man utgår från att de som gör på det här sättet, har ett uppsåt. När våra medlemmar ställer en fråga om vad pengarna ska användas till så tror inte jag att de kommer att säga att de ska använda pengarna till terrorism och brottslig verksamhet. Utan man kommer uppge något annat skäl, om man då är kreditvärdig och uppfyller alla skäl är det svårt att komma åt, säger Karl-Åke Nilsson.

Inrikesminister Andes Ygeman (S) har idag träffat säkerhetspolisen och pratat om bland annat resorna till Syrien som bland annat finansieras med hjälp av in blanco-lån och sms-lån. Han tycker att det är bekymmersamt att många begår brott innan de åker på terrorkrigsresor och vill ta till alla åtgärder för att försvåra och stoppa dessa resor.

– Först och främst kommer jag tillsammans med finansmarknadsminister bjuda in banker och finansinstitut tillsammans med relevanta myndigheter gå igenom relevanta åtgärder för att komma tillrätta med det här, säger Anders Ygeman.

Vilka åtgärder handlar det om?

– Det handlar om åtgärder för att se till att man kan inte kan använda in blanco-lån eller motsvarande för att finansiera terrorkrigsresor.

Vad är det som banker och låneinstitut kommer behöva att förändra i sitt arbetssätt?

– Jag tycker en viktig sak komma åt är att man inte ska få ta flera på varandra sms-lån från olika aktörer, det är en av de brister som ni har identifierat i er rapportering.