JOURNALISTIK 3.0

Poddtema hos Sveriges Radio i Almedalen

Under årets upplaga av politikerveckan i Almedalen handlar flera av Sveriges Radios seminarier om poddradio. Bland annat får vi där höra Roman Mars som är programledare och grundare av designpodden 99% Invisible.

Press release in English

Att poddbomen bara har börjat har vi konstaterat tidigare på Medieormen, vi har tipsat om vad som gör en lyckad podcast och vi har försökt besvara frågan vad en podcast egentligen är. Men ännu finns mycket kvar att diskutera om poddfenomenet. Under årets upplaga av Almedalen handlar flera av Sveriges Radios seminarier om just – poddradio.

Till den stora seminariet ”Vad händer när det journalistiska filtret försvinner?” på Wisby Strand Congress & Event tisdag 30 juni har Sveriges Radio bjudit in Roman Mars, programledare och grundare av succépodden 99% Invisible. Över 40 miljoner nedladdningar gör 99% Invisible, som handlar om design och arkitektur, till en av världens mest nedladdade poddar.
   – Radioberättandet är extremt intimt och personligt. Utgångspunkten för 99% Invisible är att det finns en stor glädje i att upptäcka och förstå utformningen av den värld vi lever i, säger Roman Mars om framgångsreceptet bakom sin podcast.

En annan deltagare är Peter Clowney, Managing Director of Arts and Ideas Programming vid American Public Media, som ligger bakom program som The Dinner Party DownloadThe Splendid Table, Wits, dokumentärredaktionen American Radio Works samt poddarna i APM’s Infinite Guest Network.

Dessutom medverkar ett stort antal svenska poddexperter och diskuterar hur poddboomen påverkar journalistiken.
   – Den snabba utvecklingen på mediemarknaden medför både möjligheter och utmaningar. För Sveriges Radios del är podd ytterligare ett sätt att möta publikens behov av framförallt ett kvalitativt talat innehåll. Samtidigt så utmanar nya globala, digitala plattformar alla de stora mediebolagen. Så en intressant fråga är hur journalistiken och möjligheterna att granska påverkas när allt fler väljer att nå ut via egna kanaler, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Sveriges Radios seminarier under Almedalenveckan
(länk till utförligare presentation och poddlyssning i efterhand)

”Nu vill alla göra poddradio. Vad händer när det journalistiska filtret försvinner?” 
Tisdag 30 juni kl 10.30-12.00 på Wisby Strand Congress & Event. Med Roman Mars, Peter Clowney, Henrik Torehammar, Caroline Pouron, Patrik Syk, Hannah Widell, Thomas Mattsson, Maria Hjelm, Cilla Benkö, Ginna Lindberg.
På engelska.

"Journalistik i förändring" 
Onsdag 1 juli kl. 11.00-11.30, Sveriges Radios scen i Almedalen. Om utvecklingen av det journalistiska berättandet i och med poddboomen. Med Roman Mars, medieforskaren Jesper Enbom och programledaren Mohamed El Abed. På engelska.

"Chefredaktörerna och transparensen"
Torsdag 2 juli kl. 11.00-11.30, Sveriges Radios scen i Almedalen. Fler och fler av tidningarnas chefredaktörer har idag egna poddar. Lars Truedson pratar med Thomas Mattsson, Expressen, Margret Atladottir, Politism, och Anna Gullberg, Gefle Dagblad om transparensen.

"Åsiktskorridorens slagträn – om satir i poddar"
Fredag 3 juli kl. 11.00-11.30, Sveriges Radios scen i Almedalen
Har förståelsen för satir förändrats i det nya medielandskapet och i och med Twittertidens förenklingskrav? Med Dilan Apak, Brit Stakston och Mattias Hermansson.

Med reservation för ändringar...

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
twitter.com/ceciliadjurberg