Utbildning av taxichaufförer ska minska sexhandeln

1:26 min

Igår gick båtarna i Volvo Ocean Race i mål och festen fortsätter. Men stora evenemang innebär också att problemet med sexhandel ökar.

Därför inleder nu den ideella organisationen Realstars ett samarbete med Taxi Göteborg för att stoppa trafficking.

– Med taxiföretagen handlar det, precis som med andra näringsidkare eller företag om att ha en policy och tydligt ta ställning. Sen handlar det om utbildning eller någon form av stödmaterial som vi kommer att ta fram, säger Malin Roux Johansson som är verksamhetschef för Realstars.  

P4 Göteborg har tidigare berättat att Realstars även inlett ett samarbete med hotell i regionen som en del i målet att få en traffickingfri besöksnäring i Västsverige.

I samma veva lanserade även länsstyrelsen på uppdrag av regeringen en film för hur man ska agera vid misstänkt sexhandel. Där deltog Polisen och kommenterar casen som spelades in.

Filmen har visats för hotellpersonal över hela landet men Malin Roux Johansson menar att det inte inte räcker utan att man måste arbeta förebyggande på alla håll inom näringslivet.

– Varje bransch har ju sitt ansvarsområde men besöksnäringen är en sådan bransch där det bli väldigt tydligt, säger Malin Roux Johansson.

Mats Paulsson som är inspektör hos polisens människohandelsgrupp i Göteborg berättar för Realstars att sexhandeln har en tendens att öka vid varje större event, något som Malin Roux Johansson menar beror på att många människor samlas på ett ställe.

– Många reser hemifrån och kanske släpper lite på värderingar. Sen har vi utländska turister som inte kan svenska sexköpslagen, säger Malin Roux Johansson.