#bankbrist

Ilska mot bankernas ovilja att hantera kontanter

Svenska banker vill bli av med kontanthanteringen. I Gävleborg har bara 24 av 55 bankkontor kontanter i kassan idag. För fyra år sen, däremot, kunde nio av tio banker erbjuda tjänsten.

Trenden är tydlig: De svenska bankerna vill inte längre hantera kontanter, detta trots att de själva spår att sedlar och mynt kommer att finnas kvar till 2030.

Och det här retar Elsy Larsson från Söderhamn:

– Jag tycker att det är fördjävligt rent utsagt, därför det finns ingen service längre. Och det här med kontanter är otroligt.

Men behövs kontanter? Så här säger Rune Persson från Trönö:

– Ja, om du ska gå på lokalfotboll, eller om du ska handla på vissa kiosker eller marknader behövs kontanter.

Det finns i dag 55 bankkontor i Gävleborg, bara 24 av dem erbjuder kassatjänster och manuell kontanthantering. Merparten tillhör länets största bank, Handelsbanken, men också Hälsinglands sparbank och Forex har den här servicen.

Storbanker som Nordea, SEB och Swedbank hanterar inte längre några kontanter över disk. Detta trots att handeln och bankerna själva alltså tror att kontanterna kommer att finnas kvar till minst 2030, enligt en undersökning som Riksbanken gjort.

Och bankernas inställning retar många:

– Det är precis som att de ska bestämma över oss, säger Astrid Wadsten från Trönö.

Men själva säger bankerna att det är kunderna som drivit fram utvecklingen. Sofia Nerstedt är chef på Nordea i Söderhamn:

– När vi tog bort kontanthanteringen 2012 så var det bara 1,5 procent av kunderna som efterfrågade tjänsten.

Nordea har själv plockat fram siffran, som känns en smula ogripbar för den som ser sig omkring i Gävleborg.

I Bergsjö, exempelvis, är det fullt drag vid bankomaten. Och på lokala blomsterhandeln strax intill kan man endast betala med kontanter.

Kajsa Råbom jobbar här:

– Jag tror att de är ute några generationer för tidigt med att skippa kontanter, säger Kajsa Råbom.