Svåra föroreningar i Santiago

1:31 min

Chiles huvudstad Santiago har utfärdat särskilda akutåtgärder för att komma till rätta med den kraftigt förorenade luften. Hundratusentals bilar har förbjudits att cirkulera i staden, vilket lokalpolitikerna hoppas ska förbättra miljön.

Hosta, halsont och ögon som svider. Det är de vanligaste konsekvenserna av Santiagos dåliga luft, som generellt sett är extra förorenad på vintern. 

Ett grågult täcke lägger sig över staden och bara skyskrapornas översta våningar tittar upp ur avgasdimman. Men i år är det extra illa på grund av torkan, vilket har fått politikerna att ta till akutåtgärder.

Fabriker som släpper ut föroreningar i luften har fått stänga igen och i går förbjöds 600 000 fordon från att cirkulera, minst hälften av dom har körförbud även i dag.

Luften förbättrades tillfälligt igår kväll, men Santiagos borgmästare Claudio Orrego konstaterade att åtgärderna bara utgör en tillfällig utväg.

– Det här är ingen långsiktig lösning. Den miljöplan som vi har för Santiago måste uppdateras, den är inte effektiv längre, sa Claudio Orrego som lovat att utarbeta en strategi för hur den smutsiga luften ska bli renare.

Situationen är extra pinsam för Chile eftersom man just nu är värdland för fotbollsturneringen Copa America. Avgaserna har fått politikerna att uppmana invånarna att inte sporta utomhus och röra sig så lite som möjligt utanför hemmet.

Samtidigt förbereder sig flera av världens elitfotbollsspelare för slutspel i de latinamerikanska mästerskapen.