Kommuner förbereder för snabbtåget

1:47 min

Redan nu är det full aktivitet i de kommuner där den nya höghastighetsbanan ska dras. Just nu tittar man på dragningen mellan Linköping och Jönköping.

I väldigt många år har det diskuterats och debatterats om en eventuell höghastighetsbana mellan Stockholm och Göteborg. Motståndet har alltid varit stort från de ledande politikerna men förra året svängde Alliansregeringen och sa ja till snabbtåget.

Två så kallade Sverigeförhandlare tillsattes för att ro hela projektet i hamn ekonomiskt, och för tillfället besöker förhandlarna de berörda kommunerna som kommer vara en del av bygget. Bland annat ska kommunerna som berörs av banan räkna på vilka nyttor de kan tänkas ha av den nya järnvägen, och de ska även hjälpa till att ta fram stationslägen och förslag på dragning av banan.

Enligt järnvägsexperten och projektledare för Sverigeförhandlingen i Tranås kommun, Per Corshammar, går arbetet fort nu.

– Arbetet går i ett rasande tempo. Det är ett krav från regeringen, att vi ska komma överens om saker som Trafikverket har tio år på sig, det ska vi vara överens om på ett år.

Arbetet är redan i full gång och för Tranås kommun gäller det nu att hitta en bra plats för den nya stationen som ska byggas. Om den blir under, över eller på marken är fortfarande osäkert.

Vi började arbetet i april månad och nu har vi samverkat med samtliga kommuner mellan Linköping och Jönköping för att tillsammans komma överens om tv-tre korridorer som vi tar med oss till Sverigeförhandlingarna.

Det är fortfarande en bra bit kvar innan bygget påbörjas men det är fortfarande mycket att ta tag i enligt Per Corshammar.

– Vi ska ha gjort utredningar, vi ska kunna göra en detaljplan över Tranås kommun, vi ska göra en översiktsplan som vi kan leva med och vi måste ha politiska beslut här i Tranås, och det tror jag kommer gå ganska så bra, säger han.