South Carolina halar sydstatsflaggan

2:23 min

Morden på nio afroamerikaner i en kyrka i Charleston, South Carolina, har gett ny aktualitet till debatten om rasismen i USA. Igår beslutade South Carolinas guvernör att ta ner den kontroversiella sydstatsflaggan utanför delstatskongressen.

Det krävdes ett massmord för att guvernören i South Carolina, Nikki Haley, skulle byta uppfattning om sydstatsflaggan ska vara hissad eller inte utanför delstatskongressens byggnad i South Carolina.

Mördaren, som är vit, har sagt att syftet med attacken var att starta ett raskrig. I porträtt av sig själv har han använt sydstatsflaggan från inbördeskriget som rasistisk symbol.

Haley har försvarat att sydstatsflaggan hissats utanför delstatskongressen, som ett historiskt minnesmärke. Protesterna att flaggan symboliserar ett brutalt förtryck av svarta, från den tid när slaveriet var tillåtet och därför ska tas bort, har inte slagit igenom förrän nu. Igår kallade guvernören till presskonferens.

– Det är dags att flytta flaggan, sa Nikki Haley och motiverade det morden och den sprängkraft flaggan har.

Flaggan är kontroversiell sedan många år och debatten om den har återkommit med kraft de senaste dagarna, med visuellt stöd av en bild som publicerats överallt efter morden i kyrkan i Charleston. Bilden visar hur den amerikanska flaggan vid South Carolinas kapitoleum halats på halv stång, medan inbördeskrigets sydstatsflagga, vid ett minnesmonument i närheten, vajar i topp.

Flera av de republikanska presidentkandidaterna hade inledningsvis svårt att positionera sig och manövrerade väljarförsiktigt - såväl om morden var ett utslag av rasism eller inte, som om sydstatsflaggan vid delstatskongressen skulle ner.

När den republikanska guvernören Haley väl meddelat vad hon tyckte om flaggan rättade ledande republikaner snabbt in sig i ledet. Även andra delstater, som Mississippi, diskuterar sin flagga, eller sina statyer som i Tennesse.

– Arvet av slaveriet och diskrimineringen kastar en lång skugga. Det är fortfarande en del av vårt DNA. Vi är inte klara med rasismen, det handlar inte bara om att sluta säga nigger offentligt, sa president Barack Obama i en uppmärksammad intervju som publicerades igår.