Klitoris är ingen liten knapp - klittan är större än vad du fått lära dig

6:13 min

Klitoris är inte bara en liten knapp – utan är betydligt större än vad du kanske tror.

- Klitoris har ganska långa skänklar/ben som ligger bakåt mot slidmynningen. Klitoris ligger inbäddad innanför yttre vulvaområdet. Alltså innanför fittan, säger Renita Sörensdotter som är både forskare och fittaktivist.

En annan sak som många inte har koll på är hur allt hänger ihop. Klitoris med toppen, huvan, skaftet och de här långa benen med svällkroppar och svällvävnad ingår i ett komplex.

När man blir kåt blir alltihop uppsvullet och blodfyllt. Så det är inte bara klitoris som reagerar vid kåthet utan det är även slidväggarna, och svällkroppsvävnad kring urinröret. Allt det här är involverad när en blir upphetsad, kåt och även när du får orgasm.

Denna forskning säger också mycket om hur vi har sex. Om du har en kuk så räcker det inte att gnugga någon liten minut och sen tränga in med sin penis i slidan!

Klitoris är större än en liten knapp. Och här kan du se en unik video med en 3D-fitta jag har byggt upp, så att du får ett grepp om klittans storhet. 

                              SÄTT KLITORIS I CENTRUM

  • -Prova och kolla av med den du berör klitoris. Slicka med tungan, gnugga med handen, gnugga med ett ben. Ja, var experimentell – klitoris kan stimuleras på sjukt många olika sätt berättar Renita.
  • Framförallt att: ägna väldigt mycket uppmärksamhet åt klitoris.
  • Tänk inte att det räcker att gnugga någon liten minut och sen tränga in med sin penis i slidan.
  • Du kanske till och med ska vända upp och ner på tanken om sex! Börja ha klitorisfokuserat sex!
  • Följ den som har en fitta – och följ hur klitoris reagerar!
  • Ta bort förspel! Förspel som ord borde vi ta bort! Att ha klitorissex är en del av hela sexualiteten.
  • Utforska klitoris. Det går att känna på skaftet också. Man kan runka klitoris – låt förhuden glida fram och tillbaka på klitoris om en bara greppar lite längre bak.
  • Antingen kan man ju själv, den som har klitoris, gnugga på sin egen klitoris.
  • Någon av de inblandade parterna kan stimulera klitoris manuellt. Men du kan också använda olika klitorisvibratorer. Ta med det som en del av sexualiteten. Så lägg vibratorn mot klitoris och styr sexet till nya höjder!
  • Sen går det förstås att prova på olika ställningar eftersom en del trycker lite mer. Det beror också på var klitoris sitter – en del har en som sitter lite längre fram och andra har en som sitter längre bak.

Men huvudpoängen: var inte rädd att lägga på lite extra stimulans mot klitoris om du har vaginalpenetrerande sex!

                                          KLITORIS OCH KUKEN

Klitoris och penis är väldigt lika i uppbyggnad. Fram till ungefär sju veckor så ser fostrets genitalier likadana ut och sen utvecklas de åt olika håll och blir till penis och klitoris. Men klittan och kuken är väldigt lika.

- Det finns ett ollon.

- Det finns ett skaft.

- Det finns svällkroppar. Sen ligger dom ju bara lite olika i kroppen.

Renita fortsätter:

På något sätt måste vi nå ut med den här kunskapen! Det handlar även om att ge ord om man bara vill ha klitorissex eller att man kan prata om sin klitoriserektion. Vi har både brist på kunskap och för lite ord.

Avslutningsvis betyder denna fittforskning att vi måste sluta tänka på en slags freudiansk indelning i klitorisorgasm och vaginalorgasm. Ja, orgasmer känns olika, men klitoris är alltid inblandad! Däremot kan man behöva stimulera extra på toppen för att det ska bli extra hett och häftiga orgasmer.

/Robert